Uitstapjes in de Eurometropool

Uitstapjes in de Eurometropool

Picardisch Wallonië, in het hartje van de Eurometropool, nodigt u uit om Rijsel, Kortrijk en Doornik te ontdekken.

Kortrijk

Kortrijk, gelegen in de Leiestreek, heeft een actief stadscentrum en biedt tal van culturele, historische en commerciële troeven. Kortrijk is meer dan de belangrijke middeleeuwse stad waar de Guldensporenslag heeft plaatsgevonden, het is ook een stad die innovatie, creatie en design hoog in het vaandel draagt.

Het culturele en historische hart van de stad getuigt van een rijk verleden, dat men kan herbeleven in het museum Kortrijk 1302, het Broelmuseum en het vlasmuseum. De stad heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zeven nieuwe bruggen geven de Leie een hedendaagse uitstraling. Het nieuwe winkelcentrum “K in Kortrijk” en de winkelstraat staan garant voor uren shoppingplezier !
Begijnhofpark Houtmarkt - 8500 Kortrijk 00 32 56 27 78 40

Meer te weten

Per fiets rond Kortrijk

In de Leiestreek zijn de grote wielerkoersen van de lente een niet te missen afspraak voor alle fans van wielrennen en toerfietsen.

De regio biedt tal van activiteiten aan fervente fietsers dankzij een fietsnetwerk van 900 km, 15 toeristische fietsroutes, verschillende fietsenverhuurcentra, wielrenevenementen (Fietsfeesten, enz.) en één- of meerdere daagse tochten. Vóór u vertrekt, vergeet niet een kaart van het netwerk te kopen : er zijn er 2 voor de Leiestreek (6 €) beschikbaar in de bezoekerscentra van de streek, bij Westtoer en op www.toerisme-leiestreek.be.

Meer te weten

Rijsel

Van haar rijke verleden als handelscentrum en industriestad heeft Rijsel een uitzonderlijk patrimonium weten te behouden. De stad is trots op haar geschiedenis maar is tevens resoluut gericht op de toekomst.

Terwijl Euralille het toonbeeld is van architecturale durf, is de wijk Lille Sud vandaag de dag gekend om haar modehuizen nadat verschillende modeontwerpers er hun boetieks gevestigd hebben. Met lille3000 ondergaat heel de stad een metamorfose tijdens tal van evenementen rond hedendaagse creatie en innovatie. Het hele jaar door kan men in Rijsel terecht voor allerhande activiteiten en evenementen : musea, theater, braderieën, festivals, cultuur en feesten.
Palais Rihour, BP 205 - 59002 Lille 00 33 3 59 57 94 00

Meer te weten

Museum voor Kunst en Nijverheid

In het prachtige decor van een van de mooiste art-decozwembaden van de jaren 30 kan men collecties van toegepaste kunsten en schone kunsten bewonderen die werden aangelegd vanaf de 19de eeuw : schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, textiel, keramiek, enz.

De bijzondere opstelling evoceert de vroegere functie van het gebouw en stimuleert de zintuigen voor kunstbeleving.
23 rue de l’Espérance - 59100 Roubaix 00 33 3 20 69 23 60 www.roubaix-lapiscine.com

Meer te weten

Palace of Fine Arts

Het Paleis voor Schone Kunsten van Rijsel wordt omwille van de rijkdom van haar collecties beschouwd als een van de belangrijkste musea van Frankrijk.

Het stelt werken tentoon van de Oudheid tot het begin van de 20ste eeuw. Men kan er schilderijen en beeldhouwwerken bewonderen, alsook keramiek en maquettes van versterkte steden. Het museum herbergt werken van Donatello, Rubens, Goya, Delacroix, Rodin, Monet en Picasso. Met de gratis videogids (beschikbaar in het Frans, Engels en Nederlands) kan de bezoeker op een originele en gepersonaliseerde manier het museum ontdekken.
Place de la République – 59000 Lille 00 33 3 20 06 78 00

Meer te weten

LaM, Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse Kunst en Art Brut

Het LaM, gelegen op 20 minuten van het centrum van Rijsel, te midden van een prachtig park, stelt werken tentoon van grote namen van de moderne en de hedendaagse kunst, alsook een uitzonderlijke collectie ‘art brut’, uniek in Frankrijk.

1 allée du Musée - 59650 Villeneuve d’Ascq 00 33 3 20 19 68 68 www.musee-lam.fr

Meer te weten

In Flanders Fields Museum

Museum over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog aan het front in West-Vlaanderen : de invasie van België, de eerste maanden van de bewegingsoorlog, de loopgravenoorlog van de vier daaropvolgende jaren in de Westhoek (van het strand van Nieuwpoort tot de Leie in Armentières), het einde van de oorlog en de voortdurende herdenking, al bijna een eeuw lang, van een eindeloze oorlog.

Mogelijkheid om het belfort te beklimmen, van waar men een panoramisch zicht heeft op de stad en de omliggende slagvelden.
Grote Markt 34 - 8900 Ieper 00 32 57 23 92 20

Meer te weten