De Bibliotheek

 

KASTEEL VAN BELOEIL

De Bibliotheek

Voorgesteld door: Carmelina Ricotta, Bureau voor Toerisme van Beloeil en gids van het Kasteel

Het belangrijkste stuk uit het verblijf van de prinsen van Ligne, namelijk de bibliotheek, bestaat uit 20.000 volumes.  De bibliotheek werd ontworpen door Albert-Henri van Ligne in de 17de eeuw... Elke generatie van de familie breidde de collectie verder uit, tot deze is uitgegroeid tot de ruimte die we momenteel kunnen zien.

De bibliotheek telt een groot aantal boeken van onschatbare waarde, waaronder een atlas van de hand van Blaeu, die toebehoorde aan Karel van Lotharingen en een originele editie van de encyclopedie van Diderot & Dalembert, die werd uitgegeven door de Presses de Genève en dus niet werd gecensureerd. De boeken worden chronologisch gerangschikt van de oudste tot de nieuwste boeken.

In december 1900, toen het kasteel werd verwoest door een grote brand, bleven alle boeken gespaard van de vlammen dankzij het geweldige idee van het Britse kindermeisje dat voor de jonge prinsen en prinsessen zorgde: ze verzamelde het voltallige vrouwelijke personeel van het kasteel. Ze stopten de boeken in hun onderrokken en gooiden ze uit het raam. De inwoners van Beloeil vingen de boeken op met behulp van lakens en dekens! De vindingrijkheid ging zelfs nog een stapje verder: omdat de slotgrachten volledig bevroren waren, lieten de inwoners van het dorp de boeken over het bevroren water glijden, zodat de mensen aan de overkant van de grachten ze konden opvangen.

Meer informatie over het Kasteel van Beloeil.

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

9 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu