Credenskast

 

GASTHUIS ONZE LIEVE-VROUW MET DE ROOS 

Credenskast

Voorgesteld door: Marc Vuidar, adjunct-conservator

Credenskast - eik, 15e eeuw

Dit type credenskast was bestemd voor de eetzalen van prestigieuze verblijven. Het zijn meubels waarvan het bovenste deel vijf zijden heeft en gesloten wordt door panelen met houtsnijwerk. Deze credenskasten verschenen in de 15e eeuw in Italië. De naam vindt zijn oorsprong in het vertrouwen (credenza) dat men moest hebben in de persoon die de gerechten proefde voor men kon beginnen eten. Vergiftigingen kwamen destijds vrij veel voor in invloedrijke milieus. Eens de maaltijd bereid was, at de proever als eerste van de bereide maaltijd en stak de maaltijd vervolgens achter slot in dit meubel. Indien de proever na enkele minuten nog steeds in goede gezondheid verkeerde, kon men - in alle vertrouwen - het bord “à couvert” (onder een handdoek of deksel) op het plateau van dit meubel plaatsen. Zo ontstond de uitdrukking “mettre le couvert” (de tafel dekken). 

 

De versiering van deze meubels is typisch voor de 15e eeuw: wijnrankversiering, heraldische wapenschilden, Bourgondisch kruis, Andreaskruis, lelies...

En ... De zijpanelen van deze credenskast bevatten een gebeeldhouwde eik, het familie-embleem van de familie Duquesne. Een discrete verwijzing naar de illustere familie Duquesne die de credenskast aan het instituut schonk.

 

Meer informatie over het Gasthuis Onze-Lieve Vrouw met de Roos in Lessen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

47 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu