Gepubliceerd op in de categorie : Smaken

Gastronomische reis naar La Petite Madeleine 

Op twee passen van de grote markt van Doornik verwelkomt ‘La Petite Madeleine’ lekkerbekken en fijnproevers voor een overheerlijke degustatie.

“Een verfijnd genoegen was mij ten deel gevallen, iets geïsoleerds, afstandelijk, zonder enige aanwijzing van zijn oorsprong.(…) Ik voelde mij niet langer middelmatig, afhankelijk, sterfelijk. Waar kwam deze almachtige vreugde vandaan? Ik voelde dat die verbonden was met de smaak van de thee en het koekje, maar die te boven ging.”
Proust, De kant van Swann

Een authentiek kader voor een heerlijke proeverij

David is een gepassioneerde chef die maar één devies heeft: “Het product en de smaak boven alles”. Déborah is de sommelier en manager van La Petite Madeleine. Deze gewezen diëtiste erfde haar passie voor wijn van haar familie.

In een authentiek Doorniks huis uit de 18e eeuw worden we ontvangen in een warme sfeer en een stijlvol interieur. Ons advies? Ook al eet je binnen, ga toch even de binnenplaats bekijken: je kunt er de mooie achterdeur bewonderen, een oude personeelsingang die geklasseerd is als historisch erfgoed.

La Petite Madeleine

Voor een klein hapje…

De kaart ziet er op zich al erg beloftevol uit. Vanaf het hapje is de toon al gezet: een tempurabereiding van garnaal met een gazpacho van grijze garnalen. Een ware cocktail van smaken! Om heerlijk van te genieten bij een cocktail van het huis, een parelende crémant gearomatiseerd met krieken.

Proef zeker de crème brulée van zalm die het krokante van karamel combineert met de smaak van vis, verder op smaak gebracht met een zoetzurige toets van appelmousse…

Een proeverij met een vuurwerk aan smaken!

Mijn wederhelft en ik kozen het seizoensmenu met bijpassende wijnen. Om zeker niets te missen, gingen we voor teamwerk: ik koos de visgerechten, hij de vleesgerechten.

De maaltijd wordt een echt vuurwerk van smaken! Onze favorieten? Ik ging absoluut door de knieën voor mijn voorgerecht en raad dan ook zonder aarzeling de vitello tonato aan met halfgegaarde tonijn dun gesneden als sashimi, gecombineerd met rucola en een tomatensorbet. Overheerlijk! Mijn partner kiest vol overtuiging voor de smeltzachte en zurige smaken van zijn eend met saus van Kriek, kersenchutney en gekonfijte groenten.

De selectie begeleidende wijnen van Déborah doet de gerechten nog extra tot hun recht komen. We doen heel wat ontdekkingen: de frisse smaken van een Krumpf & Mayer, de fruitige mentholaroma’s van een Languedoc en de kracht van een karaktervolle rode wijn bij het vlees…

La Petite Madeleine: het huis van de smaak

Waarom eigenlijk ‘La Petite Madeleine’? De vraag doet David glimlachen: “We konden er niet omheen”, legt hij uit. Het restaurant ligt nu eenmaal op de rue de la madeleine en dan is er natuurlijk ook nog Proust, waarvan het bekende ‘Du côté de chez Swann’ op een van de rekken staat te pronken.

La Petite Madeleine, vertrouwt de chef ons toe, is eerst en vooral het huis van de smaak. En is er iets beters dan de Proustiaanse madeleine om deze hymne aan de smaak uit te drukken?

Locatie

Rue de la Madeleine, 7500 Tournai

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Onvoorzien bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Doornik

Volgende artikel

Treed binnen in het Reuzenhuis!