Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Op de vernieuwde paden van het Pays des Collines

Ter gelegenheid van de “Week van de Paden“ ben ik in gezelschap van mijn gids Michel Richart vertrokken op een ontdekkingstocht van de vernieuwde paden van het Pays des Collines.

De Week van de Paden

Van 9 tot 15 october 2017 organiseert Sentiers.be voor de twaalfde opeenvolgende keer De Week van de Paden. Die week is het moment om aandacht te schenken aan de verschillende lokale acties van burgers, vrijwilligers, gemeentebesturen om tal van lokale paden in stand te houden.

Vlakbij ons : Les Sentiers du Vert Savoir

In het kader van de Week van de Paden heb ik het genoegen kennis te mogen maken met Michel Richart, een van de stichtende leden van de vereniging Les Sentiers du Vert Savoir. Sinds haar oprichting in 2008 hebben de vrijwilligers van de vereniging een twintigtal paden in het Pays des Collines opgeknapt.

Michel Richart, legt me uit wat de leden van de “Sentiers du Vert-Savoir” drijft “(…) het in stand houden en (…) ontwikkelen van een wandelpadennetwerk dat de woonkernen (gehuchten) aan de rand van de stad met elkaar of interessante plaatsen (dorpscentrum, groene plekjes, vrijetijdscentra, scholen, bestuurscentra, …) verbindt door gevaarlijke autowegen te vermijden”. Hij vertelt verder dat “deze bescheiden vereniging (10 personen) een voortrekkersrol vervult en een gedurfd initiatief is door samen nieuw leven te schenken aan die paden die gedoemd waren te verdwijnen”.

Het vrolijke team van de Sentiers du Vert Savoir

De vrijwilligers verrichten heel wat werk om die de kleine vergeten paadjes opnieuw onder de aandacht te brengen: inventarissen, contacten leggen met de autoriteiten, vergunningsaanvragen, bomen kappen, maaien, aanleggen van brugjes, … Hard werk dat elk jaar in de kijker wordt gezet tijdens de Week van de Paden. Voor een doorwinterde wandelaar als Michel is deze week het ideale moment om het grote publiek en de gemeentelijke autoriteiten te laten nadenken, samenwerken en handelen om dat “alternatieve netwerk voor het wegennet” in stand te houden.

Van de Brouillard naar de Berdouille, een ommetje langs enkele opgeknapte paden

Om te beseffen hoeveel werk deze vrijwilligers verzet hebben, heb ik mijn wandelschoenen aangetrokken en een aantal van die opgeknapte paden zelf ontdekt.

Op de “Sentier du Brouillard” heet een bordje me welkom op een weg die vroeger door scholieren gebruikt werd om naar de dorpsschool te gaan. Halverwege hangt er aan een boom een gedicht dat ons laat herinneren aan die periode en “het gezang van laarsjes in de ochtendmist”.

Voor de ‘Sentier de la berdouille’, is er zwaar werk verricht. De vrijwilligers hebben hun mouwen opgestroopt en een landelijk brugje met plankjes en palletten gemaakt om de doorwaardbare plaats van de beek van Ribaucourt over te steken. U kunt dus probleemloos de weg volgen zonder door de modder van de beek, de ‘berdouille’ in het dialect, te moeten ploeteren.

 

Enkele planken en hard werk om een pad op te knappen

Andere paden zoals de ‘Sentier Flayout’ en de ‘Sentier du Berger’ zetten het landschap in de kijker en laten u genieten van adembenemende uitzichten over de heuvels uit de omgeving.

Michel Richart had me gewaarschuwd, de paden van het Pays des Collines “hebben de charme om onze blik te openen op een relatief ongerepte omgeving: heuvelachtige landschappen, bossen, beken, landhuizen, moerassen, …”.

Om af te sluiten, “Ruil uw pantoffels of stadsschoenen in voor een goed paar wandelschoenen en kom deze paadjes met een uniek karakter opnieuw ontdekken terwijl u geniet van de heerlijke rust die de gehuchtjes van Ellezelles midden in het Natuurpark van het Pays des Collines met elkaar verbindt. Veel wandelplezier!” Het team van de Sentiers du Vert Savoir

Een leuke tip… Te voet, ter ontdekking van de gerenoveerde paden

Locatie

Grand Monchaut 23 7890 Ellezelles, Belgique

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes