Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Evenementen

Fietstocht | In het wiel van de herinnering aan 14-18

Laat de 1ste Wereldoorlog je koud? Het kan best zijn dat je van mening verandert! Volg me voor een fietstocht… in het wiel van de herinnering.

Krijg je met dit mooie weer geen zin om op je fiets te springen en een zomertochtje te maken? Al surfend kwam ik terecht op een thematische fietstocht die georganiseerd wordt door de Toeristische Dienst en de Gidsenvereniging van Moeskroen. Ik heb beslist om er naartoe te trekken. We zijn vertrokken voor 45 km… in het wiel van de herinnering!

Komen-Waasten, een rijke regio

Het gaat richting de toeristische dienst van Komen en de Moulin Soete voor een sprong van 100 jaar in het verleden, naar de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.

Bij aankomst word ik onmiddellijk verwelkomd door een twintigtal fietsers in zomerse sfeer. Het team van het Maison du Tourisme van Moeskroen overloopt kort alle etappes van de dag en hop… we springen in het zadel op ontdekking naar Komen-Waasten en haar onvermoede schatten.

Een fietstocht in het spoor van de soldaten

Kan je je een betere manier indenken om de moedige soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken dan in hun voetsporen te lopen? Of te fietsen in ons geval, want met de fiets gaat het natuurlijk sneller dan te voet en gemakkelijker dan met de auto. Het ideale vervoersmiddel dus om de streek volop te bezoeken in één dag.

Er zijn heel wat bezienswaardigheden onderweg. Bij elke halte staat een liefhebber, een gids uit Moeskroen of een organisator ons op te wachten om een stukje streekgeschiedenis met ons te delen.

Onze eerste symbolische stopplaats is het Museum Blockhaus Pionnier. De directeur vertelt onze vrolijke bende honderduit over zijn passie. In het museum kom je meer te weten over het leven van de Duitse soldaten en de bunker brengt ons het wedervaren van de Franse soldaten in herinnering. Wel opletten voor je hoofd want het blockhaus heeft een laag plafond!

Al 100 jaar geleden… de Grote Oorlog

Onze fietstocht gaat eerst verder langs de begraafplaats van Neerwaasten. Daarna gaat het richting La Howarderie van Bizet waar de uitbaters Bernard en Josiane voor ons eten hebben voorzien. Als je er ooit langsgaat, kan ik je de salade au Maroilles zeker en vast aanraden. Ze is tegelijk zoet en zout en knapperig en smeuïg. Een streling voor je smaakpapillen!

Nadat de innerlijke mens is versterkt met lekker eten en een fris Queue de Charrue-biertje, trekken we naar het interpretatiecentrum Plugstreet 14-18 experience met zijn aangrijpende film. De Grote Oorlog is schokkend en ontroerend. In het centrum vind je een interactieve kaart, een tentoonstelling en aanraakschermen, maar de ‘caleidoscopen’ die de levensomstandigheden weergeven van burgers en militairen tijdens de bezetting vind ik bijzonder.

Ons parcours brengt ons naar het Britse herdenkingsmonument en de Britse begraafplaatsen, waar je verrast zal zijn door de jonge leeftijd (16-17 jaar) van sommige gesneuvelde soldaten. De fietstocht eindigt langsheen prachtige landschappen waar alles begon… aan de Moulin Soete.

Een fietstocht met 45 km aan herinneringen

Het gaat wel degelijk om 45 km met de fiets, maar wees gerust, er zijn geen moeilijke stukken! Je rijdt veelal langs RaVEL-wegen en langs de Leie… je doorkruist bossen en velden… het is een aangenaam parcours boordevol geschiedenis, dat toegankelijk is voor iedereen. 

Zie je deze fietstocht wel zitten? Het Maison du Tourisme organiseert hem nog  4 keer in augustus: op zondag 3, 10, 17 en 23 augustus. Schrijf je snel in!

Locatie

15 Place Gérard Kasiers 7700 Mouscron

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Top 10 van de mooiste terrasjes in Picardisch Wallonië – Deel 1

Volgende artikel

Top 10 van de mooiste terrasjes in Picardisch Wallonië – Deel 2