Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Aan de andere kant van de heuvel

Het is zover! De gloednieuwe topogids met de mooiste wandelingen in het Natuurpark van het Pays des Collines is uit. Een unieke kans om een ​​moment te delen met een nieuwe fan van knooppunten: mijn vriendin Marie. We hadden al eerder samen gewandeld, maar tijdens onze laatste wandeling had ze haar enkel verzwikt. We zijn ondertussen een paar weken verder en ze mag stilaan opnieuw beginnen te lopen en zeker beginnen te wandelen.

De topogids is te koop op de Wapishop en in de Diensten voor Toerisme voor 10 €. Ik stel voor dat ik u wat meer vertel over onze wandeling om u een idee te geven van wat u daar allemaal te wachten staat…

 

Aan de rand van het Pays des Collines

De gids bevat 10 wandelroutes van 4 tot 16 km. Wij kozen voor een gemiddelde afstand: de 8,8 km van de wandeling “Aan de andere kant van de heuvel”. We begaven ons naar het uiterste noorden van het Pays des Collines, dat zelf in het uiterste noordwesten van Wallonië ligt. De route begint bij knooppunt 26, in het midden van het Livierenbos. We voerden “bos 62” te Vloesberg in onze GPS, parkeerden ons zo snel mogelijk en vonden al snel een wandelbord richting knooppunt 26.

In het begin volgden we boswegen en kwamen we veel wandelaars tegen (te voet of met de mountainbike) die net als wij kwamen genieten van deze ongerepte natuur. Ik raad jullie aan om geen witte sneakers te dragen als het de dagen ervoor heeft geregend… Bij het verlaten van het bos, wachtten de open en heuvelachtige landschappen van de pittoreske vallei van Trimpont op ons.

 

Ontdekking van de Vlaamse Ardennen

Het Pays des Collines grenst aan Vlaanderen. Daardoor belandden we al snel aan de andere kant van de taalgrens, in de Vlaamse Ardennen. De twee regio’s hebben dezelfde geologische en landschappelijke kenmerken. Dit netwerk van 850 km bewegwijzerde wandelpaden met knooppunten is bovendien volledig verbonden met de 350 km wandelpaden van het Pays des Collines.

We daalden af ​​in de ondergroei van het bos (dat van april tot juni bedekt is met daslook). We liepen langs weiden en ontdekten een houten kruis in een oude eik (ter ere van Joseph Van Trimpont die in 1843 werd geraakt door de bliksem) en de Kapel van Trimpont voordat we ons weer onderdompelden in het bos. Boven ons namen we het typische panorama van de regio waar: groene heuvels.

Wees niet verbaasd, het pad loopt twee keer door de velden. We genoten van een korte pauze op een goed ingerichte picknickplaats aan de achterkant van het dorp Everbeek-Boven. Daarna volgden we een prachtige passage op palen, omgeven door groen. Wat een verandering van omgeving! Een paar landweggetjes verder bracht een laan met ranke beuken ons weer bij af.

In schoonheid eindigen

Bij nader inzien was de wandeling bijna uitsluitend op bos- en landwegen; zelfs letterlijk in de velden. Heerlijk! Deze route zal zeker veel wandelaars aanspreken! Zelf kunnen we niet wachten om andere routes van deze topogids te proberen. De gids vermeldt niet alleen de knooppunten, maar beschrijft ook de routes en bezienswaardigheden. Hij bevat bovendien goede tips om de streekproducten te ontdekken. Wij kozen echter voor een adresje dat we de dag voordien in de media hadden ontdekt: “Mon Petit Photo Café”. Op dit ongewone terras in de middle of nowhere genoten we van een verfrissing en van de heuvels… We konden er niet genoeg van krijgen.

 

In de praktijk:

–          Route van 8,8 km, reken 2 uur

–          Vertrekpunt: Bos 62 te Vloesberg

–          Te volgen knooppunten:  26 – 27 – 29 – 97 – 98 – 95 – 96 – 1 – 2 – 4 – 3 – 36 – 35 – 27 – 26

–          Wandeltopogids Pays des Collines te koop op wapishop.be

 

Ysaline Delbecq

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes