Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

Middeleeuws Festival in Chièvres

Dit jaar zette een dorp recht uit de middeleeuwen zijn kamp op in Chièvres in het Hemelvaartweekend. Meer was er niet nodig om mijn nieuwsgierigheid te wekken. Spektakels, activiteiten, ambachten, gevechten, middeleeuwse dansen… het door de Archers de Cervia bedachte programma voor dit Middeleeuwse Festival was meer dan aanlokkelijk!

Een ongewoon weekend in Chièvres

In de omgeving van de kerk Saint-Martin hadden liefhebbers van middeleeuwse geschiedenis hun kamp opgezet. Witte tenten sierden zo het park Notre-Dame. Eronder beschermden ambachtslieden, steenhouwers, bakkers, wapensmeden, messenmakers, kalligrafen … zich tegen de zon. Het moet gezegd worden dat dit lange weekend van mei heel erg warm was! En er was natuurlijk veel volk!

In de tijd van de ridders en ambachtslieden allerhande

Bij mijn binnenkomst in het kamp kwamen de lekkere geuren al op me af. Potjes die stoofden op het vuur, stukjes spek en geroosterde kippenboutjes… Ik kon deze gegrilde barbecuegerechten niet weerstaan en liet mijn goede wil om mijn slanke lijn te behouden voor de zomer varen! Daarna interesseerde ik me van meer nabij voor wat er schuilging onder de tenten. Een bakker had net brood gebakken op de wijze van vroeger. Verderop wijdde een steenhouwer zich met zorg aan zijn werk. Een vrouw deelde haar naaigeheimen met ons terwijl, naast haar, een man ons handgemaakte tassen van leder afkomstig van oude zetels en dierenhuiden onthulde. Tot slot toonde een wapensmid ons zijn helmen en schilden tot grote vreugde van de kinderen die, voor enkele seconden, veranderden in gevechtsklare ridders.

Middeleeuws festival voor het hele gezin

De zaterdagnamiddag trok veel gezinnen. In alle hoeken van het kamp vermaakten kinderen zich met boogschieten, speelden met houten spelen of gingen naar het mooie witte paard onder de bomen, terwijl hun ouders zich interesseerden voor de ambachtslieden. Jong en oud genoten met volle teugen van het festival, net als ik!

Spektakels volop!

De ambachtslieden waren niet de enigen die historische kledij droegen. Figuranten speelden het spel door deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Zoals het roofvogelspektakel. Hoewel het vrij kort was vanwege de hitte en de aanwezigheid van andere roofvogels die niet ver daarvandaan nestelden, was ik volledig in de ban ervan. Het was nog maar amper gedaan of de boogschutters stelden zich al op voor een demonstratie boogschieten. Een paar tenten verderop liet een groep muzikanten zich horen op het geluid van een doedelzak, draailier en tamboeren. Rondom hen dansten een tiental gekostumeerde mensen in de stijl van weleer, om elkaar heen wervelend.

Zo eindigde mijn uitstap in de buurt van Beloeil en zijn kasteel, die ik onlangs heb bezocht, of van Pairi Daiza, waar ik van plan ben om binnenkort heen te gaan… En dat alles onder de zon van Wapi! Bij mijn terugkeer thuis, met mijn hoofd vol mooie beelden, droomde ik van een knappe ridder op een wit paard die mij kwam opzoeken… Maar dat is een ander verhaal!

Locatie

7950 Chièvres

Clémence

Clémence komt uit Aat en is altijd al een spring-in-‘t-veld geweest. Een evenement hier, een bezoekje daar, ze wil steeds nieuwe plekjes ontdekken om haar nieuwsgierigheid in toom te houden. En haar vrienden zijn steeds in de buurt ...

Vorige artikel

Draai molentje draai… in Ostiches!

Volgende artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes