Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

De Kerstman groet u!

Enkele dagen voor Kerstmis had de Kerstman met ons afgesproken voor een gezinsvoorstelling in het Marionettencentrum van Doornik voordat hij aan zijn grote ronde begon…

Zondag 21 december. Het weer is koud en grijs. Geen sneeuw om de Kerstman te verwelkomen, maar wel enkele versieringen die glinsteren in de schemering. Aan de ingang van het Museum van de Rue Saint Martin is de opwinding voelbaar. Goed ingeduffelde kinderen verdringen elkaar aan de deur, terwijl anderen de lichtjes bewonderen die de kleine spar aan de ingang verlichten. De magie van kerst is duidelijk aanwezig, het spektakel kan beginnen.

scene-a-noel07

De brieven van de Kerstman aan Mademoiselle Rose

Na een kaartje te hebben gekocht, mogen we allemaal tegelijk binnengaan in de tuin van het Marionettencentrum. Het is dus echt niet nodig om te vroeg te komen en in de kou te wachten! Om stipt 18 uur wordt de poort geopend van de volledig verlichte tuin. In de ramen van het oude herenhuis glinsteren sterrengordijnen en een namaakkerstman begroet ons vanaf het balkon… Volledig in het rood uitgedoste elfjes tonen ons de weg onder leiding van Mademoiselle Rose en haar cumuluswolk…

De rode loper voert ons mee naar een zaaltje waar de kinderen staan te popelen om vóór de volwassenen plaats te nemen voor het vertelspektakel van Mademoiselle Rose. ’t Is dat ze veel te vertellen heeft. De Kerstman heeft zijn koffers naar haar gestuurd en er een brief ingestoken. Hij zit vast in het hemelgewelf en weet niet of hij op tijd in Doornik zal zijn… In één koffer zijn marionetten verborgen: het gezin van Klein Duimpje. Klein Duimpje heeft het moeilijk om de weg te vinden tot hij op zekere dag een lantaarndrager ontmoet… De kleintjes zitten geboeid te luisteren naar deze betoverende verhalen totdat we naar de tuin geroepen worden…

sous-chapiteau

2000 kerstmannetjes in een grote tent

Twintig minuten later zijn we buiten. Daar worden we uitgenodigd om een andere koffer te openen en een bericht te sturen naar de Kerstman. In de verschillende bloemperken ontwaren we mooie lichtdecoraties. We zullen niet blijven stilstaan, gezien de frisse temperaturen! Net de tijd om een ballon naar de Kerstman te sturen met enkele kinderen (onder wie de mijne die goed meedoen!) en we bevinden ons in een grote tent met honderden beeldjes (bijna 2500 in feite) die de in het rood en wit geklede man voorstellen. De mensen, de kou en de volgende uitnodiging om plaats te nemen in een ander klein vertrek laten ons niet veel tijd om ze te bewonderen.

Ontmoeting met de Kerstman

Dicht op elkaar gepakt bekijken we de projectie van een tekenfilm die de wederwaardigheden van de Kerstman in de wolken weergeeft. Zal hij de weg vinden? De lantaarndragers worden vervolgens uitgenodigd om met hun gezin naar buiten te gaan om… de Kerstman te ontmoeten! Want jawel, hij heeft de weg gevonden, hij zit daar in zijn rode stoel om snoepgoed en een lichtje te geven aan alle kinderen die in de wolken zijn met dit moment.

Wat we ervan onthouden

Het eerste half uur, het spektakel van Mademoiselle Rose, is het interessantste deel van dit wandelspektakel. We hadden graag meer marionetten in de verhalen gehad maar, zoals het Museumteam terecht opmerkte, ”Scènes à Noël” (“Kersttaferelen” ) is in de eerste plaats een kerstspektakel, geen marionettenspektakel. Dus u bent gewaarschuwd!

Het Marionettencentrum organiseert elk jaar medio december kersttaferelen.

 

Locatie

Rue Saint-Martine, 47. 7500 Tournai

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Wandelen op de Kluisberg

Volgende artikel

Winterwandeling in het natuurpark Plaines de l’Escaut