Gepubliceerd op in de categorie : Divers

Luister in de MaquiStory met Élise #enjoywapi

Het is hier, in Saint-Marcoult, in dit kleine dorpje van de gemeente Silly, dat één van de belangrijkste Belgische verzetsnetwerken van de Tweede Wereldoorlog werd georganiseerd.  En dat bezorgt Élise een overweldigend gevoel.

In de maanden na de Duitse invasie van 1940, toen de nazi’s elke vorm van verzet in het land genadeloos neerhaalden, waren ze aanvankelijk slechts met een handvol mensen die zich ondergronds tegen de bezetter verzetten. Het waren winkeliers, leerkrachten, conducteurs, priesters of garagisten… en op een bepaald moment besloten ze het heft in handen te nemen, met gevaar voor hun eigen leven en dat van hun gezin. Voor Élise is dat het heldhaftige aan het verhaal. Wat een lef en wat een toewijding!

De eersten werden gevonden en gefusilleerd of gedeporteerd. Maar anderen stonden op om zich aan te sluiten bij het leger der schaduwen dat alles in de strijd gooide voor de bevrijding van ons land. Ze droegen informatie over de Duitse bewegingen over aan de geallieerden, stuurden boodschappen, verstopten parachutisten…

 

Herinnering aan de Maquis

En hier, in dit verzetsmuseum, en tijdens het volledige Circuit du Maquis de Saint-Marcoult , worden die historische feiten zo goed naverteld dat het voelt alsof je ze herbeleeft. In MaquiStory kun je de opgenomen getuigenissen beluisteren van zij die toen kinderen waren, hun foto’s bekijken, hun brieven lezen … Door middel van een zeer immersieve scenografie, verschillende audiovisuele dragers en historische documenten en voorwerpen ontdekt Élise deze verhalen over de intimiteit en herinneringen van deze helden uit het verleden.

Élise beseft heel goed dat de herinnering van de geschiedenis essentieel is. Want het gaat niet enkel om cijfers en datums, maar ook om de verhalen van gewone mensen die besloten om zich te verzetten tegen het barbarisme. De grote nieuwigheid van 2022 is de escape game, waarmee iedereen (ook de allerkleinsten vanaf 8 jaar) een beter beeld kan krijgen van die roerige periode aan de hand van een reeks raadsels die moeten worden opgelost en verhalen die moeten worden gevolgd.

Localisatie

MaquiStory – Rue Saint Marcoult – 7830 Silly

In praktijk:

 

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes