Gepubliceerd op in de categorie : Divers

Begrijp in “Plugstreet 14-18 experience” met Sabine #enjoywapi

Voor Sabine maakt de geschiedenis van de Grote Oorlog deel uit van het familiale en regionale geheugen. In de regio van Ploegsteert en Komen-Waasten is het onmogelijk om enkele kilometers af te leggen zonder een militaire begraafplaats of een herdenkingsmonument tegen te komen. Maar wat is er hier nu precies gebeurd?

Komen-Waasten, vlakbij Ieper, is de enige stad in Wallonië die werd bezet door de Duitse en geallieerde troepen. Sabine herinnert zich de verhalen die samen met de familie bij de open haard werden gedeeld en het leven van de generaties van haar voorouders hebben getekend.

Bezoek aan het interpretatiecentrum “Plugstreet 14-18 experience”

Wanneer ze de glazen piramide van het interpretatiecentrum “Plugstreet 14-18 experience” binnenwandelt, denkt ze terug aan die momenten waarop ze verhalen deelden over de impact van de oorlog op de militairen en burgers die werden meegesleept in het conflict.

 

Na het bekijken van de boeiende film die het verhaal van het conflict vertelt, van de historische contouren tot de gevechten in haar eigen streek, begrijpt ze het een beetje beter. Hoewel het in veel opzichten nog steeds absurd lijkt, volgt ze de uitleg met grote belangstelling. Het waarom en het hoe. Het wie en het wanneer. Zo kan ze de verhalen van haar voorouders iets beter kaderen.

Daarna gaat het over de drie hoofdthema’s van de site. Die houden verband met de aanwezigheid van de Australische soldaten in Ploegsteert en Waasten, en gaan dieper in op de Slag om Mesen, de catacomben en de winter van 1917-1918.

 

Herdenking bij het Britse Memorial in Ploegsteert

Als je ter plaatse bent is een bezoek aan het Britse Memorial, een indrukwekkende ronde tempel, zeker de moeite waard! Ook al is het niet de eerste keer dat ze hier komt, het lezen van de namen van de 11.447 vermoorde soldaten van het Gemenebest die in het steen gegraveerd staan, blijft veel emoties bij haar losmaken.

En ze wordt volledig meegesleept in de geschiedenis op ‘Les chemins du souvenir’ (het pad van de herinnering), een parcours door velden en bossen waarlangs men enkele Britse begraafplaatsen kan bezichtigen. De herinnering aan de dagen waarop de oorlog even in stand-bymodus stond, zoals dat het geval was tijdens het kerstbestand van 1914, was één van de bijzondere momenten van het bezoek van Sabine.

 

 Localisatie

Rue de Messines 156 – 7782 Ploegsteert

In praktijk:

 

 

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes