Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

Zet het parcours ‘Arts & Design in the city’ in Doornik op Instagram! #enjoywapi

De flamboyante bij op de rotonde Saint-Brice, de klimmende creaturen op de façade van de Kunstacademie, de selfie-hotspot van de “400 klokken” aan Quai Dumon … Océane gaat op ontdekkingstocht langs dertien hedendaagse kunstwerken in Doornik onder een stralende zon (want de lente hangt eindelijk in de lucht!). Ideaal om inspiratie op te doen voor een wandeling door het hart van de stad met de 5 klokkentorens …

Startpunt aan het Toerismebureau van Doornik

Haar ontdekkingstocht begint aan het Toerismebureau van Doornik, waar ze de raad krijgt het parcours te volgen en de online app te gebruiken om geen informatie over de dertien hedendaagse kunstwerken te missen. Geen paniek als je minder digitaal aangelegd bent: een papieren versie is gratis beschikbaar op het Toerismebureau.

Ze is nog maar net vertrokken of ze merkt al de Beplante Zitbank op. Je kunt er heerlijk uitrusten en de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik bewonderen. Tegelijk brengt de bank wat groen in de binnenstad.

Wat verderop komt ze oog in oog te staan met de Klimmende Creaturen. Deze intrigerende installatie lijkt de zwaartekracht te tarten. De figuren beklimmen de Kunstacademie met een gemak en een expressie die meteen de aandacht trekken en tot de verbeelding spreken …

Aan de overkant van de Schelde, rechteroever

Wat verderop kan ze de Schelde oversteken via de Passerelle aux Reflets. Het spel van de weerspiegelingen is fascinerend en verandert haar perceptie van de ruimte! Ze moet denken aan haar liefje Arthur, die niet bij haar is. Ze zouden hun liefde hier kunnen bezegelen met een hangslot, een beetje zoals op de Pont des Arts in Parijs.

Aan de overkant van de rivier komt ze aan bij de selfie-hotspot van de “400 klokken”, de ideale fotolocatie. De installatie bestaat uit vijf elegante bogen die verwijzen naar de klokkentorens van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, en speelt met optische illusies om verschillende visuals te bieden afhankelijk van de gezichtshoek. Doe zoals Océane en deel je selfie op de sociale media!

De tocht gaat voort met een stop aan de muurschildering “De 4 koningen van Doornik”. Dit kunstwerk is een herinterpretatie van het wandtapijt dat te zien is in het Doornikse stadhuis, en stelt de vier Merovingische koningen voor — Chlodio, Merovech, Childerik en Clovis — die van Doornik de hoofdstad van het Frankische rijk maakten. Een streepje geschiedenis tussendoor …

Aankomst in de stationswijk, aan het Parc Crombez

Na de Rue Royale te zijn overgestoken, komt Océane aan in de volledig heringerichte stationswijk. Daar geniet ze in alle rust van “2 vrienden, nooit verloren”. Ze kan gewoon niet naast deze enorme gele konijnen kijken! Dankzij de online app weet ze dat de sculpturen verwijzen naar de Doornikse traditie van Verloren Maandag. Niet ver daarvandaan geeft het kunstwerk Fragments een artistieke toets aan de voetpaden van het Parc Crombez.

 Bzzzzz… op de rotonde Saint-Brice

Er is heel wat buzz rond, zeg dat wel! Océane heeft er al veel over gehoord en kan niet wachten om het kunstwerk met de naam Elleiba te ontdekken. Het is geïnspireerd door de bij van Childerik en verwijst naar de manier waarop dit levende wezen uit zijn cocon ontsnapt, zich ontdoet van zijn oude leven en de vrijheid tegemoet vliegt.

Een paar straten verderop geeft The Cube een sterk signaal dat men het stadscentrum binnengaat.

De cirkel is rond

Océane weet het nog niet, maar haar tocht is bijna ten einde … Ze keert terug langs de Schelde, nog steeds op de rechteroever, en stoot op het Lichtspel, dat met het uur verandert en een andere aanblik biedt doorheen de dag, en onder de Pont Devallée op De Sleutels van de Stad, die de lokale ambachten, folklore en architectuur symboliseren. Océane is bijzonder geraakt door de manier waarop die kunstwerken de publieke ruimte verlevendigen en persoonlijker en gezelliger maken.

Op de linkeroever neemt ze een pauze bij het kunstwerk De Vlucht. Languit liggend op dit witte blad dat geplooid is als een papieren vliegtuigje, geniet Océane van de zon en stelt ze zich de rest van haar parcours voor …

Na een verkwikkende pauze struint ze door de straatjes van het stadscentrum om bij het laatste kunstwerk te komen: Hemelgewelf. Op een steenworp van de Grand-Place en de Doornikse musea kijkt Océane omhoog en ziet ze een geometrie die oneindige constellaties voorstelt. Océane zou best willen wachten tot de avond valt om deze lichtinstallatie te bewonderen met leds die de kleuren van het motief subtiel doen verschijnen en verdwijnen.

De cirkel is rond! Dit parcours is een prachtige manier om hedendaagse kunst te ontdekken, harmonieus gecombineerd met het historische karakter van de stad. Océane is onder de indruk van deze ervaring en raadt dit artistieke avontuur dan ook van harte aan aan iedereen die Doornik op een andere, inspirerende manier wil ontdekken.

Meer weten :

 

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes