Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

Een dag in Moeskroen met Birdy & Manon #enjoywapi

Steek over het Folkloremuseum Leven op de Grens met Manon

Voor Manon is een etnologisch museum een museum dat voortdurend verandert. De voorwerpen uit het dagelijks leven moeten regelmatig worden aangevuld door geschreven, gesproken of visuele getuigenissen.

Het MUSEF gaf Manon een beter beeld van het leven van haar voorouders in een industrieel tijdperk over de grenzen heen. Moeskroen is een voorbeeld van een stad die haar glorietijd tussen 1850 en 1930 kende, wanneer de textielindustrie op volle toeren draaide. Manon is geïnteresseerd in het industriële erfgoed met de textielfabrieken en weefgetouwen die jarenlang voor welvaart in de regio zorgden. Ze was trouwens erg verbaasd toen ze hoorde dat de meeste wevers een deel van hun leefruimte opofferden om thuis te werken.

 

 

Grensoverschrijdend leven ontdekken

Van zaal tot zaal loopt ze tussen de collecties die enerzijds het arbeidersleven weergeven, met huishoudelijke voorwerpen en traditionele spelen, en anderzijds de beroepen die gaan van mensen die werkten voor een hongerloontje tot kunsthandwerkers, van klompenmakers tot paardengeleiders. Ze stelt zich voor dat ze de kruidenierswinkel en de kroeg binnengaat waar, in het verlengde daarvan, aan beide zijden van de grens zo gebruikelijke fraude met tabak en alcohol plaatsvindt. Een tijdperk waarin de vermenging van bevolkingsgroepen met uiteenlopende achtergronden een eigen culturele identiteit deed ontstaan.

 

Lees in het Centre Marcel Marlier, teken mij Tiny met Birdy

De avonturen van Tiny hebben de kindertijd van Birdy en die van velen onder ons lange tijd betoverd. En vandaag krijgen de allerkleinsten nog steeds een flinke portie ‘Tiny’-magie.
Hier ga je geen museum binnen, maar een ruimte voor ontspanning en entertainment. Als klein meisje las Birdy de avonturen van Tiny opnieuw en opnieuw. Nu trekt ze grote ogen open wanneer ze een universum betreedt dat volledig aan haar gewijd is.

 

De jonge heldin is geboren uit de pen van haar ‘papa’ Marcel Marlier, van wie we de belangrijkste fasen uit een zeer lange en succesvolle carrière kunnen volgen. 60 albums tussen 1954 en 2011, vertaald in alle talen. Birdy moet lachen wanneer ze hoort dat Tiny in het Italiaans Martina heet, wat op zich niet echt verrassend is, maar ook Martine in het Frans bijvoorbeeld.

En hoewel Tiny nu een zestigjarige is, leeft ze mee met haar tijd.

In het Centre Marcel Marlier wordt er sterk gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. De vele aanraakschermen maken een sterke interactie met het universum mogelijk. Zoveel goede herinneringen voor Birdy…

 

Het is besloten, ze komt hier binnenkort terug met haar kleine nichtjes.

Localisatie

Toeristenbureau van Moeskroen – Pl. Gérard Kasiers 15, 7700 Mouscron

In Praktijk:

 

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes