Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

City Strip “Een striptrip in Doornik!” – door Ulysse #enjoywapi

Voor Indiana en mij, is CITY STRIP de perfecte manier om Doornik op een andere manier te ontdekken. Tijdens ons weekend in de Stad met de 5 Klokkentorens, hebben Ulysse en Indiana de langste weg gekozen… Laten we ons volgen!

Laten we beginnen bij het begin: we starten aan de toeristische dienst en gaan op weg naar de eerste etappe. U moet Pichou volgen. Pichou is een emblematisch personage van de stad, vrolijk en een beetje brutaal! “De stad op deze manier ontdekken, dat zien we helemaal zitten! Goed, het kompas … Het is deze kant op!” Ik heb bij de scouts gezeten, het is nuttig! “Op naar het belfort!”

 

Keuze van parcours : Volledig, 15 etappes!

Na wat getreuzel zijn we klaar voor de eerste challenge. We snappen meteen dat ze bij elke etappe op de gouden, genummerde markeringen moeten staan voor een optimale geolocalisatie.

Tijdens de eerste challenge worden we al snel op de proef gesteld. Het is niet gemakkelijk om deze klok omhoog te krijgen, maar Indiana heeft een oplossing gevonden. Wat een toeval: wanneer ze boven in de klokkentoren aankomt, beginnen de klokken van het belfort te luiden. Een toeval, ja, maar het brengt ons aan het lachen.

 

Iets verderop moeten ze het roosvenster van de kathedraal weer op zijn plaats brengen. Allesbehalve evident, maar met wat geduld slagen we er uiteindelijk in.

Het ontdekken van het geheim van Christina de Lalaing verloopt makkelijker dan verwacht. Het moet gezegd dat de app goed gemaakt is. Het volstaat om aandachtig naar de details van het standbeeld te kijken. Bijna tegelijkertijd hadden we het door. Wanneer we de linkerhand van het standbeeld matchen met de juiste afbeelding op de derde stripplaat op onze scherm, bekomen we de geheime code! We kunnen eindelijk zien wat de prinses van Epinoy vanaf haar sokkel ziet. Maar shhhht, alleen zij die de opdracht tot een goed einde weten te brengen, mogen meer weten!

 

Tussen raadsels en challenges

Verderop ontmoeten we de plaatselijke ster, Tiny, vergezeld van haar trouwe viervoeter. “Kijk, de tips zitten in de enveloppes op het scherm … zo cool! Je hoeft alleen maar de juiste kleur te kiezen”, zegt Indiana me trots, terwijl ze knielt om één voor één de platen rond het standbeeld te scannen. Een prachtig eerbetoon aan de Doornikse drukkerij Casterman.

Bij de Sint-Jacobskerk (église Saint-Jacques) gaat me voorop. Het is tijd om het gebouw rond te gaan. ‘Zoek de 5 verschillen’… “Het is gewoon een kwestie van wetenschappelijke nauwkeurigheid”. Er was echter meer dan één rondje om de kerk nodig om de vijf verschillen te vinden tussen het 3D-model dat op mijn scherm verschijnt en de echte Sint-Jacobskerk, een van de vijf Doornikse monumenten die geklasseerd zijn als Patrimoine majeur de Wallonie (uitzonderlijk erfgoed van Wallonië)!

Verderop nemen we een welverdiende pauze op de ijzeren brug vanwaar we de beroemde Gatenbrug (Pont des Trous) kunnen zien, die volledig gerenoveerd is.

Ondertussen zijn we aangekomen bij de tiende etappe. De opdracht bestaat erin een boot te laden met Doornikse steen. Je moet handig zijn, want het risico bestaat dat de steenblokken omvallen en in de Schelde belanden!

We kijken op onze kompas en begeven ons naar de volgende etappe. Daar luisteren we naar het verhaal van Childerik, de eerste koning van de Franken. En een muur slopen om een schat te zoeken: wie houdt daar niet van? Het is leuk en ontspannend, na al die raadsels die veel energie hebben gekost en onze hersenen hebben verhit.

 

Eindstreep

Het Georges Brassens-park is een rustige plek en ideaal als startbaan. Vliegen met een drone, niets is zo gemakkelijk! Het tochtje in de lucht is in ieder geval megaleuk! “Is dat niet het Museum voor Schone Kunsten aan de rechterkant?” Inderdaad, en dat is de voorlaatste etappe. Tijd om de drone te doen landen! Ulysses is de meest aangewezen persoon om de drie schilderijen en de twee beelden op de juiste plaats te zetten. Het is best leuk, niet al te makkelijk, maar met een beetje geduld en handigheid brengen ze deze opdracht tot een goed einde.

Op naar de laatste etappe … Daar moeten ze de touwtjes van de marionetten ontwarren, een beroemde hersenbreker! “Wist je dat het woord ‘Poriginelle’ komt van ‘Polichinelle’ (Pulcinella)?”, zegt Indiana. “Nou, euh … in ieder geval zijn deze grote marionetten best wel cool!”

We zijn al twee uur onderweg. Het is waar dat de tijd voorbijvliegt.

Localisatie

Toeristische Dienst van Doornik – Place Paul Emile Jansson 1 – 7500 Tournai

 

Hoe werkt het?

  • Download de gratis applicatie via de Google Play Store of de Apple Store.
  • Kies uw taal (NL-FR-EN).
  • Kies uw parcours: het Express-parcours (45 min.), het Tip-Top-parcours (1u15) of het volledige parcours (2u).
  • Beantwoord de raadsels en waag je aan de uitdagingen van Pichou.
  • Verzamel punten voor een topscore.

Tips

  • Zorg ervoor dat uw smartphone voldoende opgeladen is en activeer uw 4G tijdens de opdrachten.
  • Ga op de markeringen op de grond staan (geolocalisatie) om de opdrachten tot een goed einde te brengen.
  • Koptelefoons zijn altijd welkom om helemaal op te gaan in de wereld van Pichou.
  • Een teaser video is beschikbaar op Visittournai.be

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes