Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

Bezoek Doornik en zijn musea met Santiago #enjoywapi

Citytrips zijn volledig ‘Santi’ zijn ding.  Ontdekken, verkennen, bezoeken, proeven, rondwandelen, op zoek gaan, rondsnuffelen en genieten. Dat is alles waarvan hij houdt. 
En in Doornik, de stad met vijf klokkentorens, van Clovis en het verloren konijn, werd hij heel goed ontvangen.

“Les folles histoires van Doornik”

Na een hartelijke ontvangst gaat Santi op ontdekking in de stad met de verrassende film “Les folles histoires de Tournai” waarin met een vleugje humor de geheimen en anekdotes worden onthuld die de geschiedenis van de stad hebben vormgegeven. Nu is Santi volledig voorbereid om de stad Doornik en de plaatselijke monumenten beter te leren kennen…

Op wandelafstand van de toeristische dienst kom je de highlights van de stad tegen: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Belfort, beide Unesco-werelderfgoed. Tijdens zijn route door de binnenstad kan hij het niet laten om de musea binnen te wandelen.

 

Uitstapje naar het Marionettenmuseum

Allereerst biedt het Marionettenmuseum een reis door het land van de verhalen. Elk van de marionetten heeft haar eigen karakter en stem om de oude, spottende, feestelijke of verbazingwekkende volkstradities uit hun tijdperk na te vertellen. Sommige marionetten hebben zelfs de oceaan overgestoken vanuit Bali, Togo, China, Japan of Mali om hier de bezoekers te komen betoveren.

Terug naar het verleden bij MufIm

De MufIm, het Musée de Folklore et des Imaginaires, is ook een tijdmachine. Tijdens zijn bezoek herontdekt Santi uit zijn kinderjaren en de magie van het vrolijke België van zijn grootouders kan terugvinden. Alles is aanwezig. De kleuren, de beelden, de materialen… Het door de tijd verweerde hout, het met zoveel finesse gesmeed metaal, het fragiele Doornikse porselein, de glazen en het koper, de stoffen en het vilt, het echte ijzerspel of de Doornikse biljart…

Al die voorwerpen en beelden die weer tot leven komen, versterkt door een zoete geur van melancholie. Elke stap is een emotie, een herinnering. Santi is sterk onder de indruk van deze herinneringen die in scène worden gezet om de intieme geschiedenis van het Belgische volk van toen

Ontdekking in het Museum voor Schone Kunsten

Luka heeft een passie voor kunstgeschiedenis. En wat hij echt fantastisch vond aan het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, was de verbondenheid die hij voelde met de werken van de grote schilders.

Het gebouw op zich is al enorm indrukwekkend. Het is dan ook het enige museum dat de beroemde architect Victor Horta ooit op deze manier heeft ontworpen. Het museum is een perfecte weergave van de overgang tussen de art nouveau en het modernisme geïnspireerd door de art deco en vormt zo echt één van de allereerste prototypes ter wereld van een modern museum waarbij licht zo’n bijzondere rol speelt. Het is gewoon magnifiek!

En dan hebben we het nog niet over de collectie gehad! Al die indrukwekkende schilderijen van grote impressionisten. Monet, Seurat, Manet, Toulouse-Lautrec, Ensor… die onvergankelijke meesterwerken mocht Santi in al hun rijkdom aanschouwen. Wat Santi zo bijzonder vindt aan dit museum in Doornik is de unieke intimiteit die wordt gecreëerd tussen de werken en de bezoekers.

Fladder rond in het Natuurhistorisch Museum en Vivarium

Dit natuurhistorisch museum was het eerste in België dat voor het publiek werd geopend, in 1829. Er zijn collecties van verwilderde dieren van over de hele wereld, evenals diorama’s die omgevingen nabootsen die typisch zijn voor het Doornikse gebied, Antarctica, de Sahara-woestijn, de Afrikaanse savanne en het Aziatische regenwoud.

Bovendien vertelt dit museum de geschiedenis van een tijdperk, namelijk dat van de 19e-eeuwse ontdekkingsreizigers die de jungles en woestijnen van Afrika en Azië doorkruisten om deze vreemde exotische wezens mee te nemen naar België. Daarnaast is er ook nog het Vivarium met vissen, slangen, hagedissen, spinnen en alligators…  Het is letterlijk een museum dat leeft en buiten verder loopt met schildpaddenverblijven, bijenkasten en vooral de serre met veelkleurige vlinders waardoor Santi zich echt midden in een tropisch bos waande! Santi dacht dat dit museum een echte sensatie zou zijn voor haar broertje!

Weven bij TAMAT

Of ze nu voortkomen uit middeleeuwse tradities om de grote verhalen uit de oudheid of de Bijbel tot uiting te brengen, of het werk zijn van nieuwe kunstenaars die met veel lef kleuren en stoffen vermengen: wandtapijten vormen een kunst van alle tijden.

Dat is het verhaal van dit museum, waar de ziel van de wandtapijtkunstenaars uit alle tijdperken en continenten subtiel wordt vermengd.

In TAMAT waardeert Santi vooral de setting en het lichtspel die haar volledig doen opgaan in alle werken, in elk detail van de oude wandtapijten die echte schilderijen zijn, maar ook in de fenomenale intensiteit die de kleuren van de modernere werken uitstralen. En dan is er ook nog de traditionele carnavalsgeest van Doornik, het verhaal van de kennis die de kern vormt van de identiteit van deze regio met haar prestigieuze verleden.

En tot slot, bier proeven op het terras

Na die prachtige ontdekkingen en enkele nieuwe aanwinsten uit de lokale winkeltjes, slaat hij een lekker lokaal biertje zoals de Tournay op een terrasje van de Grote Markt zeker niet af!

Een tweeduizend jaar oude stad heeft zoveel te vertellen dat het voor Santi onmogelijk is om alles in één dag gezien te hebben.

Localisatie

Toeristische Dienst van Doornik – Place Paul-Emile Janson 1 – 7500 Tournai

En pratique:

 

 

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes