Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken, Evenementen

Wat dacht u van een reisje naar het verleden?

Naar jaarlijkse gewoonte ontmoeten plaatselijke ambachtslieden en producenten elkaar naar aanleiding van de heropening van het Museum van het Plattelandsleven in Huissignies, een klein dorpje in Chièvres. Een niet te missen dag boordevol activiteiten waarbij de bezoekers terug de tijd in worden gekatapulteerd naar de leefwereld van hun grootouders, overgrootouders en de generaties voor hen.

 

Het Museum van het Plattelandsleven in Chièvres

Het Museum van het Plattelandsleven wenkte me geregeld tijdens mijn fietstochtjes op de RAVeL, langs het kanaal Blaton-Aat. Ik bezocht het nochtans al eens toen ik nog klein was, na de verhuis in 1997. De weinige herinneringen die ik aan deze schoolexcursie overhield, vormden de aanleiding om het opnieuw te bezoeken tijdens de festiviteiten van 1 mei. En ik heb er geen spijt van!

De moderne, ruime inkomsthal staat in fel contrast met de rest van het museum, dat zich in een oude, heringerichte hoeve bevindt. Er staan duizenden voorwerpen, instrumenten, machines en meubels uit lang vervlogen tijden uitgestald. De voorwerpen bevinden zich in thematische ruimtes: keuken, school, kamer, zuivelfabriek, ziekenhuis, …

 

Volg de gids!

Ik kom een gids tegen en besluit om me aan te sluiten bij de groep die hem volgt. De enthousiaste man vertelt honderduit over de oude ambachten waarbij hij ons ‘vergeten’ voorwerpen toont. Zelfs ik, die op het platteland opgroeide, stak heel wat op over het leven van de landbouwers, mijnbouwers, beenhouwers, schoenmakers, timmermannen, klompenmakers, smeden … Sommige van deze beroepen zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd. Andere bestaan niet langer of staan op het punt te verdwijnen.

Naast talrijke anekdotes over het plattelandsleven konden we er genieten van demonstraties: smeden, houtdraaien, koffiebranden, bakken van brood op grootmoeders wijze, touwvlechten … Het was alsof we er zelf bij waren!

 

De place to be voor ambachtslieden en streekproducten

Ik was eveneens geïnteresseerd in de ambachtsmarkt en zette dan ook koers naar iets wat eruitzag als een reusachtige schuur. Binnenin de schuur boden talrijke exposanten diverse producten te koop aan: producten op basis van ezelinnenmelk, wollen items, handgemaakte voorwerpen uit hout, kant, juwelen … Keuze genoeg! Je kon er ook iets eten. Ondanks de bewolkte dag, koos ik er toch voor om op de grote binnenplaats nog even te genieten van dit plekje dat geschiedenis ademt.

 

Vier, met stip te noteren data:

1 mei: Boeren- en ambachtsmarkt in het museum

21 juli: Le musée s’anime

2e weekend van september: Erfgoeddag

Oktober: Activiteiten tijdens het Weekend van het bos en de appel

Locatie

Rue Augustin Melsens, 28 – 7950 Chièvres

Clémence

Clémence komt uit Aat en is altijd al een spring-in-‘t-veld geweest. Een evenement hier, een bezoekje daar, ze wil steeds nieuwe plekjes ontdekken om haar nieuwsgierigheid in toom te houden. En haar vrienden zijn steeds in de buurt ...

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes