Traveler DC 120

Gepubliceerd op in de categorie : Met vrienden, Natuur, Bezoeken, Met zijn tweetjes, Draag bij aan de Wapiblog

Langs de Euro-Velo 5 route

Europa wordt doorkruist door 19 lange-afstandsfietsroutes, waarvan verschillende door België. Een ervan, de Euro-Velo 5 verbindt Rome met Canterbury (‘Via Roma Francigena’). Deze laatste benaming verwijst naar een vermaarde reis van de bisschop van Canterbury naar Rome, duizend jaar geleden. In het spoor van de bisschop ging het fietsproject van start op 1 april 2016 met elf partners, waaronder de European Cyclists’ Federation, die een leidende rol speelt. Door Picardisch Wallonië loopt ze van Deux-Acren tot aan de de grens met Frankrijk (Roubaix).

Per fiets, langs de Dender

Wij namen de trein naar Lessen (Lessines), goed verbonden met het spoornetwerk – ook in het weekend. Verlaat het station linksaf en je bent meteen aan knooppunt 34 en de Dender. Die zal je een eind volgen, maar aan het volgend knooppunt 45 loont een ommetje naar 44 de moeite. Daar bevindt zich een van de oudste hospitalen van Europa, prachtig gerestaureerd. Met tuinen, ziekenzaal, klooster, terras … Een virtueel bezoek is mogelijk op www.notredamealarose.be.

Aan knooppunt 30 kom je op de euro-velo route. Vanaf hier zijn er naast de knooppuntenbordjes ook RAVeL-borden met de de afstanden tot het volgende dorp en de verder liggende centra. Verder laat het bord weten dat je op de EuroVelo 5 rijdt en de lange-afstandsfietsroute 2.

Hier verlaat je de Dender. Via een onverhard pad kom je op de ‘Route Industrielle’ en wat verder op een voormalige spoorwegzate. Deze verbinding zal verbeterd en beveiligd worden. Een halve eeuw geleden werd het treinverkeer op de lijn 87 Lessen-Ronse-Amougies stilgelegd. Delen werden omgevormd tot fiets-of wandelpad, maar door afwezigheid van verharding was dit geen pretje. Daar kwam verandering in toen het traject deel werd van de euro-veloroute.

Het ontdekken van geneeskrachtige planten

De voormalige spoorlijn doorkruist het ‘Parc Naturel du Pays des Collines’, een verlengstuk van de Vlaamse Ardennen. Niettegenstaande het heuvelachtige karakter, met prachtige vergezichten, blijven de hellingen beperkt: de stoomtreinen van weleer konden niet meer dan 2% aan.
In het centrum Vloesberg (Flobecq) werd de spoorzate verkocht en fiets je voorbij het Huis van de geneeskrachtige Planten: museum, tuin met ruim 80 kruiden, zonneterras, bar, winkel.

Gezondheid!

Een halte is ook mogelijk aan de goed gelegen taverne ‘Faim de Ligne’ (knooppunt 11). Of wijk aan knooppunt 87 driehonderd meter uit richting 77: daar ligt de Legendenbrouwerij. De naam van het bier “Quintine” verwijst naar een heks van Elzele (Ellezelles) die verbrand werd in 1610. De flesjes hebben nog porseleinen doppen en rubberen pakkingen en zitten per 12 in houten bakken. De rustbanken aan knooppunt 87 bestaan heel origineel uit bierbakken.
Nog in de buurt bevindt zicht het pad van het Vreemde: een 6 km lang artistiek wandelpad met heksen, duivels en andere vreemde wezens. Het start aan het Huis van het Pays des Collines.

Aan knooppunt 82 lag het station van Ellezelles. Er blijft niets van over, maar even verder wel het indrukwekkend seinhuis. Richting 83 liggen vlakbij 15 thematuinen die je kennismaken met het gebruik van geneeskrachtige planten, met winkel en taverne en winkel.

Een brug alleen voor fietsers…

De grensovergang naar Vlaanderen is (voorlopig) lastig: langs trappen moet je de spoorzate verlaten, omhoog naar knooppunt 79 en vervolgens weer afdalen. In Ronse is nog werk aan de winkel; daarmee is al begonnen met het Interreg-project ‘Eurocyclo’. Aan knooppunt 91 wordt de route doorgetrokken naar het station en verder naar Russeignes. Voorlopig is het behelpen via de Waatsbruggestraat en de nog niet verharde Oude Doornikseweg.

In Mont-de-l’Enclus werden delen van de spoorzate verkocht. Maar er zijn goed bewegwijzerde omleidingen. In deelgemeente Amougies takte de spoorlijn 83 af naar Kortrijk. Die volgen we tot Avelgem, en steken in Escanaffles de Schelde over via een prachtige (en dure) fietsbrug, ingehuldigd in 2015. Deze ‘IJzerwegbrug’- Pont du Chemin de Fer is een verwijzing naar de in de jaren tachtig verdwenen spoorwegbrug op dezelfde plaats.

Deze wandeling verdient een glas op het terras!

We volgen de linkeroever van de Schelde, die – vreemd genoeg – nu eens in Vlaanderen ligt en dan weer in Wallonië. Wellicht volgt die grens de oude bedding van de Schelde. In Bossuit steken we het kanaal met dezelfde naam over en vervolgens het Spierekanaal – dat in Frankrijk verder loopt als canal de Roubaix. Het werd eind 19de eeuw gegraven langsheen het riviertje Spiere en is 28 km lang, waarvan 8 in België. Het laatste deel maakt eigenlijk deel uit van de Marque, een riviertje dat gekanaliseerd werd.
Vijftien sluizen en gebrek aan onderhoud hadden de sluiting in 1985 tot gevolg. Het scheelde weinig of het werd dichtgegooid en omgevormd tot snelweg… Maar de aangelanden hebben zich verzet. Met steun van het Europees project ‘Blue links ’ werd het heropend in 2009 – weliswaar beperkt tot pleziervaart door verzanding. Het is prettig fietsen op dit kanaaltje, afgeboord met populieren. De ophaalbruggetjes en sluisjes lijken wel speelgoed.

Twee kilometer voor de grens, aan knooppunt 98, verlaat je het kanaal om in Herseaux een trein terug te nemen. Indien je doorfietst tot de grens (31-30) kan je heerlijk relaxen in twee tavernes; de mooiste is wel het Huis van het Kanaal. De euro-velo route loopt verder langs het kanaal naar Roubaix; je kan dit volgen en in Roubaix verder naar het station van Moeskroen via de knooppunten 30-99-27-28.

Kortom
Afstand: 57 kilometer
Start: treinstation van Lessen (Lessines)
Reliëf: vlak
Veiligheid: vrije fietspaden
Bewegwijzering: knooppunten 34-45-30-29-50-15-14-11-8-87-82-79-90-91-Ronse-34 (-) 93-94 (-) 22-19-18-17-46-24-25-6-13-59-35-71-86-1-83-60-95-35-98-33-29-(28)
Globale kaart EV5
Downlaadbaar op gps en smartphone
Uitbreiding naar Mouscron (71km)

Zin om uw bezoek, wandeling of verblijf in Picardisch Wallonië met de buitenwereld te delen? Draag bij aan de Wapiblog! Meer info: www.visitwapi.be/nl/blog/draag-bij-aan-de-wapiblog/draag-bij-aan-de-wapiblog

 

Invité

Zin om uw bezoek, wandeling of verblijf in Picardisch Wallonië met de buitenwereld te delen? Draag bij aan de Wapiblog! Meer info: www.visitwapi.be/nl/blog/draag-bij-aan-de-wapiblog/draag-bij-aan-de-wapiblog

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes