Ah, de lieve Cousin-broeders! Echte broeders van textiel…

 

MUSEUM VAN DE LINTNIJVERHEID

Ah, de lieve Cousin-broeders! Echte broeders van textiel...

Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

Ah, de familie komt samen rond textiel! Geloof het of niet: één van de belangrijkste hoogtechnologische bedrijven uit de medische sector, Cousin-Biotech (een hetzelfde geldt voor zijn “kleine broertje” Cousin-Trestic, specialist op het vlak van touwen van hoge kwaliteit), werd opgericht in Komen...

De geschiedenis gaat van start in 1840. Louis en Jean-Baptiste Cousin richten een lintfabriek en twijnderij op. De eerste fabriek, die was gevestigd in de rue de la République, werd gebouwd volgens het model van het “bedrijfskasteel”. Het is een echte tempel van het naaigaren, met een indrukwekkende voorgevel van 5 verdiepingen en een prachtige puntgevel in rijtjes. Deze fabriek kende zo’n groot succes, dat er een tweede locatie werd ingehuldigd, op de place du Château. Rond 1890 werd er een bijkomende site gebouwd in Zuid-Wervik. In de tussentijd werd de producten verder gediversifieerd, want Cousin ontwierp naast het merk CSF (dat zoveel betekent als “Couture Sans Force”), ook veters, touwen en naaisetjes (de zogenaamde “cousettes”) voor de soldaten. Deze naaisetjes kennen een groot succes tijdens de twee wereldoorlog. Na de Grote Oorlog besloot Vincent Cousin, die tevens burgemeester van Komen was, om de prioriteit te geven aan de vestiging in Wervik en deze verder uit te breiden. Dit betekende de volledige ondergang van de fabrieken in Komen. Het is de start van een nieuwe, onweerstaanbare wind in de fabriek van de broeders Cousin! In 1948 viert Cousin-Frère zijn honderdjarig bestaan met de nodige toeters en bellen. Er werden bijvoorbeeld enveloppen ontworpen met tekst op beide zijden. Op de achterkant lezen we: “CSF. Dit merk staat symbool voor de kwaliteitsvolle tradities die al 100 jaar van vader op zoon worden gedeeld!” Onder leiding van de families Ferrant, Cousin en Dalle, groeit het bedrijf verder uit tot een echte textielreus van uitstekende kwaliteit. Dit was het geval tot 1996, toen een gesprek tussen François Cousin en één van zijn bevriende chirurg-orthopedisten een uitdaging wist om te vormen tot een fenomenaal en internationaal succes!

Nadat de vriend van François Cousin de kwaliteit van het vlechtwerk uit de fabriek van Wervik had gezien, vroeg hij Cousin of het mogelijk was om deze vlechten te ontwerpen zodat ze de natuurlijke kruisbanden van het menselijk lichaam konden vervangen. Uitdaging aangenomen. François Cousin ontwierp zijn eerste “cleanroom” (in feite een zwaar beschermde ruimte zonder bacteriën) en trok zijn handschoenen aan. Dit was de start van Cousi-Biotech. Sindsdien blijft het bedrijf de markt overspoelen met nieuwe toonaangevende ontwerpen, zoals de maagband, weefsels om hernia’s te behandelen, pezen voor de wervelkolom (die gedeeltelijk de schroeven en structuren uit titanium kunnen vervangen, waardoor de duur van de operatie met een derde kan verminderen), of netjes die de blaas ondersteunen voor personen die lijden aan urineverlies.

 

 

Aan het hoofd van deze prestigieuze afdeling staat een gepassioneerde en boeiende directeur, François Hénin. Met zijn 100 werknemers zal dit bedrijf, waarvan het uitmuntende textiel wereldwijd bekend is, ongetwijfeld nog vele mooie dagen voor zich hebben. Eens te meer omdat het bedrijf kiest voor solidariteit in de huidige crisis. Het bedrijf stelt zijn knowhow namelijk ten dienste van het medisch personeel in de strijd tegen COVID-19. Iedereen wilt deze “Gebroeders Cousin” toch in zijn familie, niet?   

Meer informatie over het Museum van de Lintnijverheid in Komen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

5 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu