Unesco route

 

Deze fietsroute verkent 13 Belgische sites die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. De route bestaat uit 11 etappes, voor een totaal van 500 km langs de RAVeL

De Unesco-route per fiets (500 km)

Gedurende één of meerdere etappes, langs de RAVeL en in navolging van de fietsknooppunten, ontdekt u op uw eigen tempo de ontelbare erfgoed- en cultuurschatten van Wallonië. Van de stad Doornik tot de opmerkelijke site van Blegny-Mine aan de grens met Nederland kunt u de sfeer en de contrasten opsnuiven tussen de landschappen van de Henegouwse vlakten, de oevers van de Maas, de heuvels van de Condroz en de geheime valleien van de Ardennen. In elke etappe ontdekt u diverse geklasseerde sites die behoren tot het UNESCO-erfgoed, waaronder enkele sites die getuigen van een welvarend en bewogen verleden. Diverse etablissementen met het label “Bienvenue Vélo” zullen u met open armen verwelkomen tijdens deze tocht van 500 km.

Ontdek de route

Etappe 1: Doornik - Bergen (68 km)

Deze eerste etappe van de UNESCO-route begint aan de voet van de middeleeuwse kathedraal van Doornik
en eindigt in Mons, de stad van de Doudou!

In Doornik moet u zeker de tijd nemen om de prachtige Notre-Dame-kathedraal en het oudste belfort van België te bewonderen. Beide sites staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Daarna volgt u de knooppunten om de Schelde en de jachthaven van Péronnes te bereiken. Vroeger werden hier binnenschepen gebouwd en gerepareerd. Op de RAVeL langs het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes wordt u ondergedompeld in de wereld van de schippers. Een ander kanaal, het kanaal Condé-Pommeroeul, leidt u naar de ingang van de Borinage. Vanaf het begin van de 19de eeuw kende de regio een enorme economische bloei, ondanks de onmenselijke levensomstandigheden in de mijnen.

Een zekere Vincent Van Gogh verbleef er bijna twee jaar om er artistieke inspiratie op te doen... Zodra u het platteland tussen Thulin en Boussu hebt doorkruist, bent u al in Grand-Hornu. Deze getuige van het begin van de Industriële Revolutie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als u de groene route verder volgt, ziet u aan de horizon het Belfort van Mons oprijzen.