Santiago de Compostela

Tijdens uw vele wandelingen hebt u waarschijnlijk al sint-jakobsschelpen gezien die in de grond verankerd zijn of aan een paal hangen. Maar weet u ook wat deze schelpen betekenen?

Ze wijzen de weg richting Santiago de Compostella voor de vele pelgrims die het graf van de apostel Jakobus de Meerdere willen bezoeken.

De heilige Jakobus de Meerdere is een van de twaalf apostelen van Jezus Christus die besloot het Iberisch schiereiland te evangeliseren. Nadat hij deze evangelisatiecampagne had geleid, keerde hij terug naar Jeruzalem waar hij werd onthoofd. Twee van zijn discipelen besloten zijn lichaam in een boot te leggen. Deze boot, die werd voortgedreven door de wind, kwam aan op de kust van Galicië en werd ontdekt door een kluizenaar. Volgens de legende is de stad Santiago de Compostella gebouwd op de plaats waar de heilige Jakobus is begraven.

Al eeuwenlang wandelen duizenden pelgrims naar de hoofdstad van Galicië. Er is niet één vaste route naar Santiago de Compostella, maar er zijn talrijke mogelijkheden, afhankelijk van uw vertrekpunt of de sites die u wilt bezoeken. Enkele van deze routes lopen door de Waalse regio Picardië

De bekendste route door Wallonië is de "via Brugensis", die in Brugge begint. Deze route doorkruist West-Vlaanderen en loopt door het Waalse Picardië vanaf de gemeente Moeskroen. Vervolgens loopt de route verder door de gemeenten Estaimpuis, Pecq om vervolgens af te buigen richting Doornik. In deze stad vindt u een veertigtal schelpen die van de Pont des Trous naar de kapel Notre-Dame de Grace gaan, langs de kerk en het Hôpital Saint-Jacques. De Notre-Dame kathedraal en het Belfort, twee sites die behoren tot het UNESCO werelderfgoed, zijn plaatsen die u niet mag missen op de route. De route gaat verder langs de Schelde en loopt door de gemeenten Antoing en Brunehaut tot aan de Franse grens.

Ontdek de route