Blauweruit

Het Blauwe Park

De Blauwe Ruit is het resultaat van het project “Blauwe Park" van de Eurometropool. De Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik is een grensoverschrijdende regio met 157 gemeenten die delen van Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië omvat. Met zijn 5440 km aan waterlopen, waaronder 300 km bevaarbare waterwegen, zijn de groene en blauwe ruimtes nooit ver weg. Het blauwe park komt voort uit een wil om een continue grensoverschrijdende ruimte te creëren tussen de bewoners, het water en de natuur.

De Blauwe Ruit, de belangrijkste route van het Blauwe Park

De Blauwe Ruit is een van deze fietsroutes langs het water aan beide zijden van de grens. Deze tocht van 90 kilometer kan in één of meer dagen worden afgelegd, afhankelijk van uw niveau en uw wensen. De route volgt de jaagpaden en kleine wegen langs de belangrijkste bevaarbare waterlopen van de Eurometropool: de Schelde, de Leie, de Deûle, het Kanaal Bossuit-Kortrijk, het Spierekanaal en het Kanaal van Roubaix.

 

Maak van de gelegenheid gebruik om de steden te bezoeken die zich in de loop der eeuwen langs deze rivieren en kanalen hebben ontwikkeld: Kortrijk, stad van architectuur, kunst en design, helemaal op het water gericht met zijn parken, promenades, speeltuinen en cafés langs de oevers van de Leie; Menen, een levendig stadje dat in de 14de eeuw een belangrijk centrum van de lakenindustrie was; Wervik en zijn Tabaksmuseum; Komen, met zijn rijke geschiedenis, de enige Waalse stad die in de Eerste Wereldoorlog achtereenvolgens door de Duitse en geallieerde strijdkrachten werd bezet; Rijsel, stad van kunst en geschiedenis, met zijn musea en levendige stadscentrum, zijn oevers van de Haute Deûle of het kanaal van Roubaix waar u in alle rust een luchtje kunt scheppen; Roubaix en zijn museum van kunst en industrie in een van de mooiste art deco-zwembaden uit de jaren ‘30; Tourcoing en zijn hydraulische brug. Om deze steden langs het water met elkaar te verbinden, volgt u de borden Carré Bleu/Blauwe Ruit!

Bestel de kaart van de Blauwe Ruit gratis op info@eurometropolis.eu of download ze op www.blauweruimte.eu