Specialiteiten

 

De culinaire specialiteiten van Picardisch Wallonië zijn vaak bereid met bij gastronomen erg geliefde lokale producten zoals bier, speculaas, chocolade, kaas, de aardappel Vitelotte négresse enz.

 

Enkele streekproducten

Jam, azijn, likeur en tal van andere aperitieven horen ook tot onze streekproducten bereid op basis van lokale producten en op fruitbasis en met een zoete, bittere, fruitige, droge of stevige smaak, wat u maar wilt! U vindt ze in het Pays des Collines.

 

Lekkerbekken weten de artisanale chocolatiers van Picardisch Wallonië naar waarde te schatten. Ze bieden u de indrukwekkende collectie van bonen-to-bar van Cédric de Taeyeof pralines met aardbeien van Lesdain …

 

Vlaamse wafels gevuld met vanille of kandijsuiker kennen een Waalse evenknie onder de merknaam ‘Succès du Jour’ van een Doornikse firma die zich erin heeft gespecialiseerd, tot grote vreugde van de vele wafelliefhebbers!

Typische gerechten

Enkele van onze typische gerechten zijn tot ver buiten onze grenzen bekend. Konijn op Doornikse wijze, of konijn met pruimen is een heerlijk gerecht dat zowel zoet als hartig is dankzij de lekkere combinatie van uien, pruimen en bier. Dit gerecht wordt op verloren maandag gegeten (maandag na Driekoningen), meestal met een Doornikse salade, een slaatje met tarwe, appelen, uien, witlof, rodekool in azijn en bonen.

Lokale zoetigheden

Le Palet de Dame is een boterkoekje bedekt met abrikozenjam en glazuur. U vindt het in de betere bakkerijen van Doornik.

Les Ballons de Tournai zijn harde zwarte snoepjes gemaakt van drie verschillende suikers. Het snoepje verzacht de keelpijn die ’s winters de kop opsteekt. Pâtisserie Quesnoy in Doornik is de enige die de snoepjes nog volgens origineel recept maakt.