in Anvaing

Het Kasteel van Anvaing

Het kasteel van Anvaing is al meer dan 2 eeuwen in het bezit van de graven van Lannoy. De geschiedenis is fascinerend en bestaat uit een combinatie van oorlogsfeiten, de ontdekking van een schat, alsook talrijke sprookjes en legenden.

Het kasteel van Anvaing, gelegen in Frasnes, werd gebouwd in 1561. Het wordt gekenmerkt door de renaissance-architectuur en onderging meermaals belangrijke verbouwingen, met name aan het begin van de 19de eeuw, toen het met een verdieping werd verhoogd om overeen te komen met de smaak van die tijd. U vindt er ook een rozentuin, een orangerie, Engelse tuinen en een Frans park. Er zijn echter sporen gevonden van een ouder huis op de bodem van de vijver, die ooit een moeras was dat door de Rhosnes werd doorkruist.

In 1781 kwam het landgoed van Anvaing en het kasteel in handen van de familie van de graven van Lannoy, waarvan de nakomelingen nog steeds op deze plek, die rijk is aan historische anekdotes, wonen. In mei 1940 vestigde de Duitse generaal von Reichenau het hoofdkwartier van het 6de Leger, dat destijds in België vocht, in dit kasteel. De capitulatie van het Belgische leger werd ondertekend door de Belgische officier Derousseaux in de eetzaal van het kasteel.

In 1860 werden op het landgoed twee Gallische toortsen en gouden munten gevonden die dateren van vóór de invasie van Julius Caesar in Gallië. Tegenwoordig worden deze schatten tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art in New York, tussen de Keltische antiquiteiten. In 2012 trouwde een telg uit de familie, gravin Stephanie, met erfgroothertog Willem van Luxemburg. Tot slot is er nog het Pad van de Liefde (Sentier de l’Amour), een artistiek wandelpad van 6 km lang, dat de legende rond het kasteel uitbeeldt als de Witte Dame die de schat beschermt die in de slotgracht van het kasteel verborgen ligt.

Gesproken talen

drapeau Frans

Talen van het bezoek

drapeau Frans