in Doornik

Doornik, stad van kunst and geschiedenis

Samen met Aarlen en Tongeren is Doornik (Tournai) een van de oudste steden van België. Het was ooit de allereerste hoofdstad van Frankrijk. Zijn geschiedenis is bewogen en veel gebouwen, zowel burgerlijke, militaire als religieuze, getuigen van een rijk verleden. In de afgelopen 2000 jaar kwamen hier heel wat bekende figuren, zoals Clovis, Keizer Karel, Henri VIII en Lodewijk XIV. Het belfort en de kathedraal (restauratiewerken in uitvoering), beide door Unesco opgenomen als Werelderfgoed, maar ook de lakenhal (Halle-aux-Draps) en de middeleeuwse brug, de ‘Pont des Trous’, zijn voorbeelden van de historische rijkdommen van de stad. Wandel door het historische centrum, bezoek enkele van de acht musea, drink een glas Tournay op Grand-Place en neem deel aan een van de vele feestelijkheden…

UNESCO-erfgoed

  • De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame) is een parel van middeleeuwse architectuur en werd in 2000 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is een referentie onder de religieuze monumenten van het Westen door haar indrukwekkende afmetingen (134 meter lang en 66 meter breed), door de harmonieuze mengeling van de romaanse en de gotische stijl, en door haar gedurfde architectuur. Het imposante grijze gebouw dat de stad met de vijf klokkentorens domineert is jammer genoeg niet ongevoelig voor de tand des tijds.

  • Het Belfort van Doornik

Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw). Het gebouw, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO, is 72 meter hoog en domineert de Grand-Place. Tijdens de beklimming van de toren met zijn 257 treden ontdekt men verschillende didactische tentoonstellingen, de gevangenis, de kamer van de beiaardier en tot slot de klokken die tijdens de zomer elke zondag van zich laten horen.

De musea

Ontdekkingstocht

Dienstregelingen

Doornik VVV-kantoor

Van 01 april tot 31 oktober

Weekdagen, van 9.00 tot 17.30

Zaterdag, zondag en feestdagen van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 17.30

Van 01 november tot 31 maart

Weekdagen, van 9.00 tot 17.00

Zaterdag van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 17.00

Zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.00 uur

Gesproken talen

drapeau Duitsdrapeau Engelsdrapeau Italiaansdrapeau Nederlands

Talen van het bezoek

drapeau Duitsdrapeau Engelsdrapeau Fransdrapeau Italiaansdrapeau Nederlands

Tarief :

Zie website van de eigenaren

Diensten

  • Auditorium
  • Winkel
  • Sanitair