in Aat

Ath, stad van de reuzen

De stad Ath, aan de samenvloeiing van de twee Denders, nodigt iedereen uit voor een gezellig wandeling. Ath staat vooral bekend voor haar folklore en wordt de reuzenstad genoemd. Haar beroemde « Ducasse » door Unesco uitgeroepen als Werelderfgoed , laat het hart van de « Athois » al meer dan 5 eeuwen sneller kloppen! Het Reuzenhuis is de vaste stek van Goliath, zijn vrouw en nog een rist reuzen. Tal van musea en oude gebouwen getuigen van het rijke verleden van de stad, zoals de niet te missen Burbant-toren (12e eeuw). Ath heeft ook een levendig winkelcentrum. Shopping, erfgoed en folklore, er is altijd een goed reden om een bezoekje te brengen aan Ath !

Het ReuzenHuis, waaraan momenteel een jaar lang wordt gewerkt, is niet langer toegankelijk voor het publiek. De Dienst voor Toerisme is tijdelijk verhuisd naar de Gallo-Romeinse ruimte, rue de Nazareth n°2 (momenteel open op zaterdag van 14 tot 18 uur, vanaf april op zondag van 14 tot 18 uur)

Het UNESCO en middeleeuws -erfgoed

  • Ducasse van Reuzen

Al meer dan vijf eeuwen brengt de Ducasse de inwoners van Aat elk 4de weekend van augustus aan het dansen. De reuzendragers realiseren een echt technisch hoogstandje door de figuren van enkele meter hoog en meer dan 100 kg zwaar met zich mee te dragen. Meer dan 50.000 bezoekers komen kijken naar deze dagenlange parade rond Goliath (Goyasse in de plaatselijke taal). De Ducasse van Aat werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed door de Unesco in 2005.

  • Burbant-toren

In 1166 begon de graaf van Henegouwen, Boudewijn IV, de bouw van een donjon aan de samenvloeiing van de twee Denders. De Burbant-toren was toen een vooruitgeschoven verdedigingswerk tegen de eeuwige rivaal: de graaf van Vlaanderen. Het is vooral de massa die indruk maakt: de muren zijn 20 meter hoog en 4 meter dik. Rond de donjon ontwikkelde zich een burcht en nadien een stad. De Burbant-toren is vandaag opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

De musea

Dienstregelingen

Ath VVV-kantoor

Dinsdag tot vrijdag, van 10.00 tot 12.00 & 13.00 tot 17.00 (18.00 van 1/6 tot 30/9)

Weekends en feestdagen, van 14.00 tot 18.00 uur (gesloten op zondag in december en januari)

Gesproken talen

drapeau Engelsdrapeau Fransdrapeau Nederlands

Talen van het bezoek

drapeau Frans

Diensten

  • Winkel
  • Vestiaire
  • Sanitair