Processiekruis

 

GASTHUIS ONZE-LIEVE-VROUW MET DE ROOS

Processiekruis

Voorgesteld door: Elise Bocquet, kunsthistorici en collectieverantwoordelijke

Dit processiekruis is een kostbare gift van kloosteroverste Françoise Herwecq. Het gaat om een Renaissance edelsmeedwerk dat in 1612 door Guillaume de Surmont, een bekende edelsmid uit Doornik, werd gemaakt. Met dit kruis slaagde hij erin een typisch barok stijlrepertorium (engelenkoppen met vleugeltjes, eierstaven, eierlijsten, balustrades...) te combineren met een lexicon dat qua vorm en afbeeldingen teruggaat naar de middeleeuwen.

Het kruis, dat de algemene vorm heeft van een Romeins kruis met corpus, heeft vierbladige uiteinden die op de voorzijde de portretten van de evangelisten met hun respectievelijke dier omsluiten en op de achterzijde enkel deze symbolische dieren die een evangelie vasthouden.

Maar wie was deze kloosteroverste Françoise Herwecq eigenlijk? Françoise Herwecq was ongetwijfeld één van de grootste kloosteroversten sinds het begin van de 17e eeuw. Het is onder haar prioraat dat de benedenverdieping van de noord- en westvleugel van het Gasthuis werden gebouwd. Ze voltooide ook de heropbouw van de boerderij rond 1609. We vinden haar geknield voor haar patroonheilige Franciscus van Assisi op het rechterluik van de triptiek van de Kruisiging.

Er deden zich recent heel wat verwikkelingen voor met dit processiekruis.  Het werd in 1980 samen met andere edelsmeedwerken uit de streek door boeven gestolen. Gelukkig werd het ongeveer twintig jaar later teruggevonden en maakt het opnieuw deel uit van de collecties van het Gasthuis.

Meer informatie over het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessen.

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

47 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu