Feestelijk patrimonium

Bewonder het patrimonium van de Unesco vanuit een nieuw daglicht.

De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal en het belfort van Doornik staan al sinds de jaren 2000 als werelderfgoed geklasseerd bij de UNESCO. Het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos van Lessen, één van de laatste overblijfselen van de Belgische autarchie zou binnenkort de besloten kring van deze geklasseerde monumenten kunnen vervoegen. Deze plaatsen zijn evenwel in de tijd niet gefixeerd gebleven. Ze zijn steeds verder geëvolueerd. Het zijn ook unieke plaatsen waar uitzonderlijke gebeurtenissen een plaats vinden. Een goede gelegenheid om elk eens vanuit een nieuw daglicht te (her)bezoeken.

La procession des pénitents noirs (Boetelingenprocessie) - april

Elk jaar heet Lessen alle bezoekers welkom voor een dag vol mysterie. ’s Namiddags opent het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos zijn deuren om u te laten kennismaken met de geheimen van dit oude Godshuis dat eeuwen en oorlogen heeft weten te doorstaan. De gidsen vertellen er doldwaze maar ook huiveringwekkende verhalen. ’s Avonds wordt Lessines het schouwtoneel voor een begrafenisstoet. De processie van de zwarte penitenten doorkruist de stad na het vallen van de nacht. Deze mannen met kap, voorzien van een kruis en fakkel, wandelen in een absolute stilte die alleen doorbroken wordt door de doffe klank van hun ratels, onder de nederige blik van klein en groot. De boeteprocessie, zo typisch voor de landen aan de Middellandse Zee, is de enige gelijkaardige manifestatie van Noord-Europa.

Beiaardconcerten - mei

Vanaf mei worden er beiaardconcerten gebracht door de drie erkende beiaardiers van de stad Doornik. Luister vanuit het oudste belfort van België op een terrasje naar een concert in open lucht op zondag !

Onverwachte ontmoetingen - augustus

De Onverwachte ontmoetingen : het laatste weekend van augustus worden filosofie en muziek met elkaar gecombineerd. Het publiek woont concerten voor klassieke muziek maar ook filosofische lezingen bij. Het festival omvat ook kinderanimatie.

Meer te weten

MusiCA – augustus/september

Het festival MusiCA : in augustus en september onthaalt de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Doornik het muziekfestival MusiCA. Dit hoogwaardige programma besteedt aandacht aan zang en instrument, zonder ook orgel of trompet te vergeten. Internationaal vermaarde orkesten komen de toeschouwers een uniek moment aanbieden. Heerlijk : de ogen oprichten naar de zuilen en de indrukwekkende gotische plafonds op gepassioneerde muziek.

Meer te weten

Grote processie in Doornik - september

De Grote processie in Doornik : elk tweede weekend van september lopen 700 vrijwilligers door de straten van Doornik. Duizenden bezoekers komen de stoeten, beelden en kostuums bekijken. Deze negen eeuwen oude stoet vertrekt aan de Grote Markt en eindigt aan de kathedraal van Doornik voor een grote mis. Deze eeuwenoude en populaire traditie mag u zeker niet missen !

Meer te weten

Erfgoeddagen - september

Eind jaren 80 veroorzaakte de invoering van een nieuw concept een revolutie in het bezoek aan prestigieuze sites door het grote publiek : de Erfgoeddagen in Wallonië. Elk jaar zetten de mooiste monumenten in september hun deuren gratis open voor de bezoekers, een heel weekend lang. Deze kans mag u beslist niet missen !

Meer te weten

De reuzenkalender

De reuzenkalender is de agenda van al hun niet te missen evenementen. De reuzen trekken er het hele jaar door op uit naar de vier hoeken van België en Frankrijk. U kunt ze dus niet missen !

Meer te weten