De Ducasse van Aat beleven en herbeleven

Dit is één van de meest populaire folkloreweekends van België !

Al meer dan vijf eeuwen brengt de Ducasse de inwoners van Aat elk 4de weekend van augustus aan het dansen. De reuzendragers realiseren een echt technisch hoogstandje door de figuren van enkele meter hoog en meer dan 100 kg zwaar met zich mee te dragen. Meer dan 50.000 bezoekers komen kijken naar deze dagenlange parade rond Goliath (Goyasse in de plaatselijke taal). 

 

Drie belangrijke momenten

 

  • Vrijdagavond : dag van de « brûlage des maronnes » van de reus Goliath.
  • Op zaterdagnamiddag brengt Goliath zijn verloofde naar het altaar van de Eglise St Julien voor de « Vêpres Gouyasse ». Het echtpaar trekt daarna naar het Stadhuis waar onze held David in een legendarisch gevecht bestrijdt. De spanning bereikt een hoogtepunt wanneer de genadeslag wordt toegediend door David. De overwinning is op voorhand niet bekend : als Berger het gevecht wint, beginnen de reuzen met hun traditionele dans. Anders blazen ze de aftocht zonder te dansen.
  • Op zondag van 9u45 tot 15u: zeven reuzen begeleiden de stoet door de stad Aat. Acht praalwagens, fanfares en andere historische groepen vertrekken aan het station in de richting van de Esplanade. Het echtpaar danst verschillende keren om hun verbintenis te vieren. Het paard van Bayard, dat meer dan 630 kg weegt, wordt door 16 mannen gedragen. De pirouettes maken indruk op het publiek en lokken een enthousiast applaus uit bij klein en groot.

 

En om de dag in schoonheid te eindigen ...

Proef eens de heerlijke, traditionele "tarte à masteilles", ook tarte Gouyasse genoemd (met amandel, droge broodjes –masteilles- en boter).

Ontdek wat achter de schermen gebeurt in het Maison des Géants

Het Maison des géants is een onmisbare plaats waar deze traditie wordt verklaard. U bevindt zich onder de rokken van een reus, op de plaats van de drager, en u ziet wat hij ziet door de ingebouwde camera. U komt ook meer te weten over hoe deze enorme poppen worden gemaakt, welke materialen worden gebruikt en u ziet de kundige ambachtslui aan het werk. Ten slotte ontdekt u dat er niet alleen in Aat reuzen te bewonderen vallen. Veel andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Braziliê, Burkina Faso, Spanje, Canada, China en Portugal hebben hun reuzen. Een interactief bezoek met het gezin !