Geneeskrachtige planten, een traditie !

Van traditie tot kennisoverdracht…

Brandnetel, kamille, citroenmelisse, Californische papaver, gember, paardenbloem, vlier, valkruid, tijm, St. Janskruid en engelwortel zijn slechts een kleine selectie van de planten die gebruikt worden om hun geneeskrachtige eigenschappen. Deze “heelkruiden” worden van oudsher gebruikt. Picardisch Wallonië, en meer bepaald de driehoek Lessen, Deux-Acren en Vloesberg, is lang een teelgebied voor geneeskrachtige planten geweest. Focus op enkele tuinen die je alle weldadige invloeden van de natuur voor je gezondheid zullen onthullen !

De plantentuin van het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos

In de 19e eeuw en tot in 1960 was Lessen ook befaamd om de teelt van geneeskrachtige planten. Dankzij de tuin met heelkruiden van het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos kon de apotheek haar eigen middeltjes bereiden. De zusters maakten hun drankjes op basis van extracten, afkooksels en infusies van planten. De Helkiase, wondermiddel uitgevonden door zuster Marie-Rose Carouy in 1897, heeft overigens groot succes genoten tot ver buiten de grenzen.

Een van de meest gebruikte planten, de stinkende gouwe, was bekend om het verbranden van wratten, smeerwortel heelde botten, vetkruid genas brandwonden... Vandaag groeien er meer dan 120 geneeskrachtige planten in het voormalige kerkhof van de nonnen, naast een rustieke moestuin. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd tijdens “Levend Erfgoed”-weekends of gezinsnamiddagen die je inwijden in de geneeskrachtige eigenschappen van de planten.

Les Jardins de la Grange

Véronique van de Jardins de la Gange in Elzele heeft een passie voor geneeskrachtige planten. Ze vat de traditie van het Pays des Collines weer op door geneeskrachtige, aromatische en wilde planten te kweken in haar tuin die ze gebruikt als middel om het geheim van en het respect voor deze planten door te geven. Ze verwerkt haar planten in kruidenthee die je kunt kopen in de winkel of proeven in de menu’s die worden aangeboden in de taverne. Voor een kennismaking met het traditionele gebruik van geneeskrachtige planten kun je je inschrijven voor een van de rondleidingen.

Ontmoeting met herboristen!

In het Maison des plantes médicinales (geneeskrachtige plantenhuis) in Vloesberg kunt u nog steeds de tentoonstelling over het therapeutisch gebruik van planten bezoeken. Bovendien kan u de tuin van het plantenhuis, waar u 100 soorten geneeskrachtige planten kunt ontdekken, gratis bezoeken.

In Lessen delen de ambachtslieden van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose graag hun kennis met u. De Plantenschool van Lessen is gerenommeerd dankzij zijn stichter, Yves Vanopdenbosch, die deze passie al ontwikkelde als kind! Hij is afkomstig uit een familie van apothekers en vanuit zijn passie voor geneeskrachtige planten en de verwerking ervan in kruidenthee, oliën en zalven, werd hij spreker en docent.

Natorea in Doornik maakt deel uit van deze traditie om de voordelen van planten te valoriseren. Dit doen ze via hun biologische producten maar ook door middel van workshops en wandelingen. De kruidenwinkel biedt een hele reeks biologische planten van topkwaliteit in bulk, essentiële oliën, aroma-, fyto- en gemmotherapie, bachbloesems, kruidenthee, natuurlijke cosmetica en nog veel meer producten afkomstig van geneeskrachtige planten.