Hoppebos

De beklimming van het D'Hoppebos

Aan de rand van de taalgrens, tussen Vloesberg en Brakel, vormen het Brakelbos, de bossen van Pottelberg en die van de Rhodosberg een opmerkelijk geheel van beuken- en eikenbossen. In een ver verleden was dit gebied bedekt met uitgestrekte zandige heidevelden waarvan nog slechts enkele kleine velden overblijven

Naast zijn landschappelijke waarde is dit bosmassief een toevluchtsoord voor een rijke flora en een zeer diverse fauna. Ook de gevlekte salamander, die vrij zeldzaam is geworden in Brabant, leeft hier. De talloze paden die het bos doorkruisen leiden u naar een ietwat eigenaardige chalet, de "Cabane Sylvie".

Sylvie (1851-1925), de populairste maar ook de vreemdste figuur van het dorp, kwam oorspronkelijk uit Vlaanderen, had veel gereisd, maar trok zich in 1902 terug in Vloesberg. Ze vestigde zich, ver weg van nieuwsgierige blikken, op een open plek in het bos. De plaatselijke bevolking bouwde een hut in sparrenhout voor haar, waarvan u een replica kan vinden in de buurt van het centrum van La Houppe. Deze plaats is uitgegroeid tot een echte vereringsplaats en het vertrekpunt van talloze wandelingen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ontdek alle wandelingen en fietstochten in de Hoppe