Het bos van Opzullik

Wandelingen in de bossen van Opzullik

Opzullik staat bekend om zijn brouwerij en streekproducten, maar ook om zijn prachtig glooiend landschap, landelijk erfgoed en enkele van de mooiste bossen in de regio!

Het Bois de Silly en Bois d’Enghien is een bos van meer dan 500 ha dat voornamelijk uit loofbomen bestaat. In deze groene long in een gebied dat voornamelijk voor de landbouw wordt gebruikt, vinden een groot aantal diersoorten een toevluchtsoord. De zone wordt erkend als “Site met een grote biologische waarde” en biedt talrijke wandelmogelijkheden tussen de beuken en de eiken waarvan de grond na de winter door hyacinten bedekt worden. In het midden loopt de Zulle, een bijrivier van de Dender die ontspringt in het staatsbos van Opzullik. Vergeet je verrekijker niet om de talrijke vogels die er leven te bekijken: misschien spot je wel de middelste bonte specht of de wespendief.

ENGHIEN, 201400423, LA Wallonie Picarde à Vélo - Parc du Château d'Enghien . PHOTO CORALIE CARDON

Het gebied van Opzullik is ook geliefd omwille van de kastelen die de beboste heuvels domineren. De zone telt acht charmante dorpen (Zullik, Graty, Fouleng, Gondreghem, Hellebeek, Hove, Opzullik en Thoricourt) en bijna evenveel kastelen: het kasteel van Graty, het kasteel van Fouleng, het kasteel van Morval in Gondreghem, het kasteel van Hellebecq, het kasteel van Auxy de Launois en het kasteel van Thieusies in Thoricourt. Deze kastelen zijn privé-eigendom, maar sommige openen hun deuren voor het brede publiek ter gelegenheid van grote evenementen.

 

In het midden van de kapel van St Marcoult ligt het MaquiStory. Dit herdenkingsmuseum van het Verzet en de Tweede Wereldoorlog schetst het verhaal van de verzetsbeweging in de dorpjes van Opzullik. De scenografie focust op de mensen en de lucht en wilt herinneren aan deze tijd door middel van talrijke verzamelobjecten en audiovisuele getuigenissen. Vanaf de kapel brengt een wandeling van 6 km u naar de plaats van een belangrijke verzetshaard uit de Tweede Wereldoorlog, door het staatsbos van Opzullik, waarbij u prachtige landschappen, kastelen en de Zulle, de plaatselijke waterstroom, ontdekt.

Opzullik is een van de 9 Belgische gemeenten die het label van de internationale ecologische en gastronomische vereniging "Slow food" dragen.

Meer te weten
Les petites boules de Silly

PRAKTISCHE INFORMATIE