In het land van de heksen

Elzele, land van betovering, bier en hekserij…

Om heksen te vieren, hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te gaan… Dat kan in het hartje van het Pays des Collines, in Elzele (op 25 km van Doornik en op 50 km van Brussel). Dit dorp van het Vreemde of van de “Chorchîles”, zoals ze hier worden genoemd, is beroemd om zijn folklore rond de dochters van Satan en om zijn lekker bier ! Alles hier houdt de herinnering levendig aan Quintine dele Clisserie, die samen met 4 andere vrouwen tot de brandstapel werd veroordeeld op 26 oktober 1610. Om dit legendarische erfgoed te behouden voerde kunstenaar en folkloreliefhebber Jacques Vandewattyne in 1972 de eerste Heksensabbat in en versierde een pad met fantasiesculpturen. Sindsdien trekt het dorp Elzele ieder jaar duizenden bezoekers. Vreemd, zei je ? Op zijn zachtst gezegd, geloof me…

Beheksingen allerhande in het Landhuis van het Pays des Collines

Als je alle geheimen en legendes wilt kennen die deze streek achtervolgen, kom dan naar het Landhuis van het Pays des Collines. Aan het onthaal van dit toeristisch kantoor zal Stéphane je zeggen waar je kunt slapen (met of zonder heksen!), eten, uitgaan of wandelen en wat er te doen is in het Pays des Collines. Hij zal je enkele ambachtelijke en lokale specialiteiten (zoals uilenkoppen in chocolade, heksenbier en boeken over de verhalen en legenden van het Pays des Collines) aanbieden die verkrijgbaar zijn in het winkeltje. Hij zal je vertellen dat Hercule Poirot in het dorpje werd geboren, zoals blijkt uit zijn beeltenis aan de ingang. En als hij je niet laat verdwalen op het Pad van het Vreemde, zal hij je laten kennismaken met de lokale gewoonten en gebruiken via een spektakelparcours van 40 minuten. De landelijke landschappen, de tradities, de oude ambachten en de verhalen en legenden van het Pays des Collines zullen geen geheim meer hebben voor jou. Volg de uil… Je bent gewaarschuwd !

Op het Pad van het Vreemde

Deze wandeling van 6 km is een gezinswandeling die jong en oud zal verrukken. Het vertrekpunt is het Landhuis van het Pays des Collines. Streel Quintine, laat je verrassen door Eul’Pichour, herhaal de toverformule “Houp, houp riki, rikète, pad’zeur les haies et les bouchons, vole au diâle et co’p’u lon !” en waag je, als een heks in volle vlucht op haar bezem, op dit artistieke pad, dat rechtstreeks naar de duivel met de viool, de groene bok en andere grappige heksen voert. Fantastische uitzichten gegarandeerd !

Quintine en boosaardige brouwsels bij de Brasserie des Légendes

Het is niet mogelijk Elzele te verlaten zonder een van zijn beroemde brouwsels te proeven: de Quintine of de Hercule. In de Brasserie des Légendes van Elzele zullen ze je het best smaken, te midden van de vaten en rode koperen ketels of in de zon, op het grote ingerichte terras. Hier wordt er nog gebrouwen door infusie. De flessen worden afgesloten met porseleinen stoppen en verpakt in houten kratten. Bezoeken aan de brouwerij worden georganiseerd op reservatie voor groepen. Om het plezier langer te laten duren, biedt Au Chaudron des Légendes, in een bijgebouw van de brouwerij, een menu met biergerechten aan. Speeltuintje voor de kinderen. In de buurt van de RAVeL (groen pad) des Collines.

Allen naar de Grote Heksensabbat van Elzele

Eenmaal per jaar, in het laatste weekend van juni, roept de duivel zijn discipelen bijeen. Heksen van Elzele, dorpelingen en toeristen van de hele wereld worden uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten. Duivels, heksen, weerwolven, dwaallichtjes, groene bokken en andere vreemde en onbetrouwbare personages komen tot leven voor een dag en een nacht. In de namiddag organiseren vervaardigers van poppen met de beeltenis van de heksen van de dorpen en lokale producenten een ambachtelijke beurs op het marktplein en in de omliggende straten. Tegen de avond nodigen de duivel en zijn verschrikkelijke "Chorchîles" je uit om deel te nemen aan de brandstapel in het kader van een grote geluids- en lichtshow. Afspraak op de heuvel!