Artistieke wandelingen

4 artistieke wandelingen van het Pays des Collines

Het Pays des Collines is een heuvelachtige en mysterieuze regio waar fantastische wezens en ondeugende heksen heersen. De onaangetaste, bucolische landschappen zijn bezaaid met knotwilgen en bosjes en worden doorkruist door ongewone wandelpaden die het natuurgebied zijn bovennatuurlijke uitstraling geven. Het moet gezegd worden dat tradities en folklore hier nog sterk aanwezig zijn, bestendigd door kunstenaars en de lokale bevolking die de oude tradities met liefde in eer houden. Om een goed idee te krijgen van de lokale knowhow en gewoonten, ga je met je gezin wandelen op de artistieke paden van Elzele, Vloesberg, Anvaing en Frasnes.

Fantastische ontmoetingen op het Pad van het Vreemde (Elzele / 6 km)

Het Pad van het Vreemde, dat bezaaid is met kunstwerken van kunstenaar Jacques Vandewattyne, alias Watkyne, vader van de Folk’Art, zal je de historische en folkloristische bezienswaardigheden van het dorp Elzele laten ontdekken. Het vertrekt aan het Landhuis van het Pays des Collines, waar je Quintine zult ontmoeten, de beroemde heks van Elzele, die je moet strelen voordat je op pad gaat. Je zult ook Eul’Pichour kruisen, een boosaardige heks die schaamteloos haar behoefte doet in het openbaar…

Vervolgens voert het pad naar het hart van de heuvels, naar de duivel met de viool, de groene bok en vele andere wezens. De Ferme de Fourquepire of de Brasserie des Légendes onthalen je onderweg om de Quintine te proeven!

Circuit van de geneeskrachtige planten en teelt van geneeskrachtige kruiden (Vloesberg / 4 km)

Geen wonder dat het Circuit van de geneeskrachtige planten Vloesberg doorkruist. Dit stadje is immers de bakermat van de teelt van geneeskrachtige kruiden sinds de 16e eeuw. Talrijke kruidendokters en genezers maakten gebruik van de kracht van de natuur tot in 1950 toen geneeskrachtige planten nog zeer populair waren. In Vloesberg en omgeving alleen al werd 150 ha ingenomen door deze gewassen.

Dit circuit van 4 km herinnert aan deze traditie dankzij 10 sculpturen van Jean-François Massart, kunstenaar-beeldhouwer die de zwarte steen van Zinnik en de steen van Doornik bewerkt om het leven te geven aan sobere en symbolische werken. Patrick Jouret, eveneens beeldhouwer, voegt ook twee van zijn creaties toe aan het themacircuit. Vertrek aan het Huis voor geneeskrachtige planten.

Het Pad van de Liefde (Anvaing / 5,5 km)

Dit verscholen pad aan de voet van het Pays des Collines ademt liefde en rust uit. Het pad symboliseert de liefde en het bijhorende plezier, het geluk om met twee te zijn en het wederzijdse respect. Laat u leiden door een uitgestrekte groene parel die u volledig tot rust laat komen in het hart van het Natuurpark van het Pays des Collines. Originele kunstwerken rond het thema liefde creëren een intieme sfeer tijdens de wandeling die u eindeloos van elkaar laat genieten.

 

Te volgen knooppunten: Vertrek Place d’Anvaing - 66 – 85 – 84 – 83 – 4 – 87 – 86 - 66

In Wonderland op het Betoverde Pad (Frasnes-Lez-Anvaing / 7 km)

Het Betoverde Pad huldigt het mondelinge erfgoed dat nog zo sterk aanwezig is in het Pays des Collines. Hier heeft verbeelding recht van bestaan. Elfen, feeën, vliegende tapijten en een kostbare buit bevolken de bossen en verbergen zich in bochten van de paden, in dode bladeren en in holle boomstammen. Let goed op en wees voorzichtig waar je stapt, de bewoners van deze afgelegen plek zijn overal en nergens tegelijk.

De lichtjes getikte kunstenaar die deze plek met fantastische kunstwerken heeft bezaaid, is niemand minder dan Patrick Jouret, landbouwer-beeldhouwer en waardig vertegenwoordiger van de hedendaagse Recycl’Art. Voor het Betoverde Pad heeft hij op ingenieuze wijze gerecupereerde voorwerpen uit de Industrie en de landbouw geassembleerd om het leven te geven aan wonderlijke personages en een wonderlijke wereld die vandaag het bos verlevendigen…

Te volgen knooppunten: Vertrek Chemin d’Ellignies (Frasnes-Lez-Anvaing) - 26 – 34 – 33 – 2 – 40 – 29 – 2 – 33 – 34 – 37 – 27 - 26