10 spelletjes in Wapi om met je familie uit te proberen

Het plezier van samen activiteiten te doen die speciaal voor families bedacht zijn !

Vakantie is synoniem met verandering van tempo, rust en verandering van omgeving. Deze uitstapjes zijn ook een gelegenheid om de banden met onze kleine schatjes te versterken door gewoon samen tijd door te brengen! Dus om van ware momenten van ontspanning en recreatie met onze engeltjes te genieten hebben de toeristische locaties van Picardisch Wallonië een reeks activiteiten bedacht die jong en oud zullen ontspannen en vermaken!

1. In het toeristisch hart van Doornik (Dienst voor Toerisme)

De kleine avonturiers zullen dit fantastisch vinden ! Afspraak in het hart van de stad van de 5 klokkentorens. De Dienst voor Toerisme van Doornik biedt er een ludieke en leuke speurtocht aan voor families: Aventure-Jeux®. Doel van het spel ? De gebroeders Lakass en Briskass helpen om de vloek op te heffen die de toegang tot het magische bos verbiedt. Overal in de stad zijn er proeven om de raadsels op te lossen en de speurtocht tot een goed einde te brengen. Zullen jullie daarin slagen ? Spelletjeszakje te koop bij de Dienst voor Toerisme van Doornik – € 10/zakje (1 zakje per gezin) – Reken op +/- 2 uur.

Meer te weten

2. In het Marionettenhuis (Doornik)

Marionet Jack is verdwenen, hij is op wereldreis vertrokken en heeft foto’s gestuurd vanuit elke plek die hij heeft bezocht. Snel, we moeten hem terugvinden ! Gewapend met hun plan gaan de kinderen, met hulp van de volwassenen, op zoek naar deze foto’s in het museum. Alleen de geheime zin die de kinderen moeten terugvinden zal hen in staat stellen om Jack terug te vinden. Manipulatie van marionetten, tekeningen en imitaties zijn enkele van de activiteiten die onze speurders in spe zullen vermaken !

Meer te weten

3. In de straten van Elzele (Landhuis van het Pays des Collines)

Een drakenverhaal, een vreemd dorp en proeven… Alle ingrediënten die nodig zijn om jullie te vermaken ! De kinderen zullen snel opgaan in het spel en de volwassenen meeslepen in deze ludieke en leuke speurtocht in het dorpscentrum van Elzele. Onderlinge hulp is noodzakelijk om de beschermende draak terug te vinden en het magische blauwe water te laten stromen dat het dorp zal doen herleven. Spelletjeszakje te koop bij het Huis van Pays des Collines –€ 10/zakje (1 zakje per gezin) – Reken op +/- 1.30 uur.

Meer te weten

4. In het Ecomuseum van het Pays des Collines (Lahamaide)

Bestaat er een betere manier om het verleden aan kinderen uit te leggen dan het te beleven ? Het Ecomuseum van de Pays des Collines heeft een coöperatief bordspel bedacht met als titel "Echo’s van de tijd". De hele familie neemt deel aan de proeven: koffie malen, hinkelen, schoolmeester spelen, volksspelen... En het is niet de bedoeling dat jullie rond het bordspel blijven staan ! Integendeel : elk hoekje van het museum wordt verkend als een kazerne van Ali Baba vol verrassingen. Slappe lach verzekerd!

Meer te weten

5. In het Huis voor Geneeskrachtige Planten (Vloesberg) - GESLOTEN

De kleine kruidendokter zal in de wolken zijn, en zijn vader en moeder ook ! Terwijl hun schatje “kookt” in de speelruimte, boekjes over planten (speciaal voor kinderen !) leest, knuffels aait of mooie kleurentekeningen maakt, kunnen de volwassenen op hun gemak het museum bezoeken ! En na het proeven van de bereidingen van hun kruidendokter in spe wordt iedereen uitgenodigd om de planten in de tuin te bewonderen en een aangenaam moment door te brengen op het zonnige terras! Zalig…

Meer te weten

6. Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos (Lessen)

Ziekenhuisje spelen… Een waar plezier. Wie speelt de dokter ? Wie speelt de patiënt ? Hoe werd hij vroeger behandeld ? Met planten natuurlijk ! Moeten we zelf de middeltjes maken ? Bij elk vertelbezoek dat georganiseerd wordt door het voormalige gasthuis gaan de kinderen helemaal op in het spel. En de volwassenen ook ! De kinderen leren met plezier bij terwijl de volwassenen de zalen en collecties van het gasthuis ontdekken. Spektakels, volksspelen, kostuums uit die tijd, workshops, verhalen, muziek en natuurlijk Dr. Parisis en Zuster Elisabeth die de kinderen zullen verbazen op deze speciale namiddagen voor families ! 6 speciale namiddagen voor families worden georganiseerd tussen maart en november. 1 betalend toegangsticket voor een kind (onder 12 jaar) = 1 gratis toegangsticket voor een kind. Een ontdekkingsboekje wordt aangeboden aan ieder kind.

Meer te weten

7. In het Gallo-Romeins museum (Aat)

Hier gaan jullie aan de slag om het leven uit die tijd te begrijpen. Laat je kinderen een van de vijf thematerminals kiezen die verspreid zijn over het museum. Elke terminal biedt activiteiten voor families rond één thema: het schrift, handel, textiel, geuren... Laat je kinderen experimenteren met het schrijven op een wassen tablet of papyrus, een geldweegschaal gebruiken, parfums uit de Oudheid ruiken, munten slaan... Help hen bij de moeilijkste activiteiten en kijk toe hoe ze met trots in de laatste proef slagen dankzij de geheime code...

Meer te weten

8. In het Reuzenhuis (Aat) - GESLOTEN / Heropening eind augustus 2024

Opgelet, reuzen! Je treedt binnen in hun huis! Indrukwekkend ! Temeer daar het hier niet ontbreekt aan verhalen van reuzen en zelfs aan echte reuzen. De kinderen gaan op in de verhalen die hen laten reizen in de wereld van deze grote personages. De verschillende zalen van het museum hebben voor lilliputters, die jullie hier zijn, enkele uitdagingen in petto : dansen onder de rok van een reus, een reuzenhoofd van papier-maché dragen, de puzzel van de reuzendragers maken… Hier zijn de ouders niet de grootsten !

Meer te weten

9. In de Archeosite© en het museum van Aubechies-Beloeil

Hoe bouwen de prehistorische mensen hun huis ? Wat aten de Galliërs ? Welke technieken gebruikten de Romeinen om hun zwaarden te vervaardigen ? Allemaal vragen die jullie kinderen zouden kunnen stellen op deze site met archeologische reconstructies. Vertrouw op de grote verklarende fiches met uitleg over het leven van de Gallo-Romeinen. Ze zijn groot genoeg om de hele bende te laten meekijken en te laten kennismaken met de handelingen uit het dagelijks leven van vroeger. Dus, klaar voor een sprong van 5000 jaar terug in de tijd ?

Meer te weten

10. In het Museum van de Iguanodon (Bernissart)

In de speelruimte ontworpen voor 4-8 jaar (met leeshoek, Playmobil®, buitenspelen, speelgoed, knuffels, kleurplaten) en de activiteiten rond de dinosaurussen die overal in het museum worden aangeboden, zullen jullie kinderen hun passie voor paleontologie ontdekken ! Via leuke proeven kunnen de grootsten de reconstructiestadia van de dinosaurussen ontdekken dankzij een gigantische puzzel, de iguanodon bekijken door een caleidoscoop en een monoculair, en zelfs het museum in vermomming doorkruisen... Pas op voor je voeten, hier lopen dinosaurussen rond…

Meer te weten