De Heks

“De Heks” staat op de top van de heuvel waar elk jaar tijdens het laatste weekend van juni de Sabbat plaatsvindt. Deze ‘land art’-installatie domineert de glooiende weide en is zowel overdag als ‘s nachts vanaf de weg te zien. De vorm en locatie alluderen op de legendes en verhalen van deze plek, terwijl het kunstwerk perfect opgaat in het landschap. Deze reusachtige heks streeft naar de ultieme evolutie en is een mooi eerbetoon aan alle vrouwen die ooit wegens hekserij zijn veroordeeld.

Deze installatie is een van de 9 kunstwerken die u kunt ontdekken langs de grensoverschrijdende route “Over hellingen en heuvels”. Deze route loopt langs een heuvelrij die zich uitstrekt van west naar oost, van Watten en de Katsberg in Frankrijk over Kemmel in Vlaanderen tot de Hoppeberg (La Houppe) in Wallonië. Het hoogste punt - net geen 200 meter boven de zeespiegel - vormt een opmerkelijke landmark.

Deze kunstwerken kenmerken zich door een eenvoudige geometrie én een gemeenschappelijk materiaal: wilgentakken. Een structuur van droge takken als basis wordt langzaam bedekt met levende, evoluerende vegetatie. Het zijn objecten die betreden kunnen worden, die een andere perceptie van ruimte en licht geven; ze benaderen de natuurlijke habitats die door dieren worden gebouwd.

De kaart “Over hellingen en heuvels” en een reeks van 5 podcasts om de geschiedenis van de heuvels te ontdekken, zijn gratis beschikbaar op wapishop.be.

Download de topofiche van de nabijgelegen wandelroute: Het Pad van het Vreemde 

Adres: Camp et Haie - 7890 Elzele – GPS-coördinaten: 50,723948 - 3,66459

Dit werk is tot stand gekomen in het kader van het Europese INTERREG-project RURALITE, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Wallonië.