Lekkernijen van bij ons

Van zoet tot hartig via streekproducten: een hele waaier vol heerlijkheden!

Waar u ook gaat in picardisch Wallonië, overal staat u wel iets lekkers te wachten. Van een fruitig aperitiefje tot witlof, suikergoed en konijn, onze adresjes zullen u zeker weten te verbazen. Elke stad heeft zijn specialiteit : Doornik, Aath, Brunehaut… Laat u ook verleiden door de bioproducten die in Wapi geteeld worden: aardbeien, vitelotte-aardappelen, pompoenen, enz.

Aperitief

Le Tournaisien (de Doornikse)
Aperitief op basis van kersen, erg zoet maar overheerlijk

L’Amer Labiau
Apertieif die bestaat uit een dertigtal geneeskrachtige planten! De fijnste neuzen merken sporen op van sinaasappelschil, gentiaan en galanga.

L’Amer Gervin 

Dit drankje heeft een sinaasappelsmaak.

Een toefje quinquina uit Curaçao versterkt de fruitige geur.

Witloflikeur

Bitter geurend maar zoet aperitief.

Een typisch Belgisch drankje!

 

Gebak

  • Gâteau Clovis (Clovis koekje): de Clovis werd gecreëerd ter herdenking van de 1500ste verjaardag van de dood van Childeric en de troonsbestijging door zijn zoon Clovis, de 1ste koning van alle Franken. De bakkers van Doornik hebben samen een uniek gebakje bedacht dat de stad vertegenwoordigt. Deze frangipanetaart bestaat uit een mengsel van pistachenoten en amandelen. Onderin zorgt een laagje abrikozen- en ananasmoes voor een sterkere smaak en een fruitig aroma. Koning Filip en Koningin mathilde kregen een Clovis cadeau bij hun verloving. Te vinden bij bakkerij Quenoy en Herbaut in Doornik.
  • Gaufres « Succès du jour »(Waffels “Succes van de dag”): Deze dunnen boterwafeltjes zijn gevuld met vanille of cassonade. Deze lekekrnijen zijn erg gegeerd in Picardisch Wallonië tot in het noorden van Frankrijk. We vinden ze in de meeste goede banketbakkerijen van Doornik. Te proeven in de meeste Doornikse bakkerijen en de supermarkten.

 

  • Tarte à Masteilles (Masteilles taart): Deze taart is een specialiteit uit de stad Aat. Het zijn kleine gedroogde broodjes. De inwoners van Aat eten ze met suiker, melk, eieren, amandelen en soms makrons. Ze dateren al uit de 16de eeuw en elke familie heeft natuurlijk een eigen recept. Let op, als u deze heerlijkheid, die we ook Tarte gouyasse noemen (Goliath), wil proeven moet u naar de Ducasse van Aat komen. Dat is het enige moment waarop u die kunt proeven. Te proeven in alle bakkerijen van Aat gedurende het 4de weekend van augustus tijdens de Ducasse.
  • Ballons noirs de Tournai (zwarte balonnen van Doornik): deze zijn zo oud als België. Deze kleine, zwarte balletjes worden gemaakt op basis van drie soorten suiker. Het zijn niet zomaar snoepjes, onze grootmoeders bevelen ze aan bij keelpijn. De mijnwerkers uit de streek namen er altijd een handjevol van mee in de mijn. Te vinden in banketbakkerij Quenoy in Doornik.

 

 

Lundi Perdu à Tournai (Verloren Maandag)

 

Lapin à la tournaisienne

Elke Verloren Maandag (de maandag na 6 januari) genieten de inwoners van Doornik van een heerlijk konijntje op zijn Doorniks bereid. Het konijn wordt bereid met tijm, laurier, een scheutje azijn maar ook gedroogde pruimen en rozijnen. Traditioneel wordt het vlees met water bereid, en niet met bier of wijn. Maar deze versie is zo sterk verspreid dat iedereen deze heiligschennis wel kan vergeven. Dit gerecht werd vroeger door de armen gegeten en wordt nu geserveerd met gestoomde aardappelen. Een echt genot! Te proeven in alle goede Doornikse brouwerijen.

Salade à la tournaisienne (Doornikse Salade)

Deze salade is erg populair in de stad van de 5 torens maar kent vele versies. Laat u niet verleiden door fantasietjes zoals kaas, noten of spekjes. Een salade à la tournaisienne bevat alleen tarwesalade, in de schil ovengebakken uien (en daarna gepeld), appel, witloof, rode kool met azijn en boontjes. Daarbij wordt ook mutiau (perskop die op Verloren Maandag wordt gegeten) of ham geserveerd. Te proeven in alle goede Doornikse brouwerijen.

Moestuin

 

  • Aardbeiden uit Lesdain : De aardbeien uit Lesdain (op 10 km van Doornik) zijn er elk jaar opnieuw. Liefhebbers van aardbeien wachten er vol ongeduld op, dat wordt verklaard door de uitzonderlijke kwaliteit van deze vruchten. Ze zijn zoet en sappig en worden biologisch, met de hand geteeld. Van mei tot juli verkrijgbaar.
  • Appeltjes van de Vergers de Brunehaut : Deze kwalitatieve vruchten zijn erg geliefd bij de ambachtslieden en chefs uit de streek. Sommige zeldzame, vergeten of nieuwe soorten zijn verkrijgbaar bij de lokale producenten van Rongy. U vindt er ook afgeleide producten met natuurlijke aroma’s zoals sap, siroop, azijn en cider. Voor meer informatie: www.lesvergersdebrunehaut.be. En ook het Appelfeest in Rongy in oktober.

 

 

  • Pompoenen uit Antoing : Antoing wordt beschouwd als de Waalse hoofdstad van de pompoen. Elk jaar nodigen de producenten u gedurende een weekend in september uit om kennis te maken met hun teelt, de afgeleide producten, bereidingen op basis van deze vruchten. U kunt ze ook zelf komen oogsten. Hier worden meer dan 600 komkommerachtigen gekweekt. Kalebassen feestc, elk jaar in september.
  • Vitelotte-aardappelen : Deze aardappel heeft een bijzondere, paarse kleur. Dankzij de dikke schil kan hij lang bewaard worden. Hij wordt op het einde van de zomer geoogst, in het bijzonder op boerderij Bossut die een zeer hoogstaande variëteit kweekt tot groot jolijt van de restaurateurs en kenners in Picardisch Wallonië. Te proeven in de streekrestaurants.