30 brouwerijen, meer dan 100 bieren

De brouwers uit Picardisch Wallonië
verwachten u voor een bier.

Houdt u van bier ?

Dan vindt u zeker wat u zoekt in Picardisch Wallonië.
Van blond tot bruin via amberkleurig of abdijbier: laat u verleiden door de Tournai, Gouyasse, Quintine, Cuvée des Trolls, St Martin, Moinette, Bush of de Vapeur Cochonne…

Brasserie des Carrières – Basècles

De Brasserie des Carrières werd in 2012 opgericht en is meteen de jongste brouwerij van Picardisch Wallonië. De eigenaars mikken op bieren van hoge fermentatie zonder additieven. Ze geven de voorkeur aan gerst en hop die in de onmiddellijke nabijheid van de brouwerij worden gekweekt : de Diôle.

Meer info

Brasserie et distillerie Caulier – Bon Secours

De familie Caulier is bekend om de verkoop van lichte bieren. De Brouwerij en distilleerderij brouwen vandaag de Vieille Bon-Secours. Vergeet ook de taverne in de rue Sondeville niet, daar kunt u genieten van lekkere gerechtjes met een biertje in een idyllisch kader.

Meer info

Brasserie des Légendes (Site Quintine) - Ellezelles

Deze brouwerij uit 1985 in Ellezelles is één van de bekendste van de streek. De Brasserie des Légendes werkt met infusie, de oudste brouwmethode. De Goliath, Gouyasse, Quintine, Ducassis, Saison Voisin, Ambiorix en de Hercule behoren tot de meest gewaardeerde biertjes. De flesjes worden met de hand gesloten met behulp van rustieke porseleinen doppen en opgeborgen in houten kisten. De brouwerij heet u welkom in zijn « Le Chaudron des légendes ».

Meer info

Brasserie « La Frasnoise » - Frasnes-lez-Buissenal

In de schaduw van de klokkentoren van Frasnes ligt Brasserie « La Frasnoise ». Deze ouder boerderij is tegenwoordig een artisanale brouwerij waar smaken en tradities de kernwoorden zijn.

Meer info

Brasserie du Val de Dendre - Lessines

La Brute is stevig maar toch erg verfijnd. Dit blond biertje met hoge fermentatie wordt gemaakt met wijn uit de Champagne-Ardenne en Bourgogne. Dit originele bier is verpakt in een champagnefles en wordt ook in een echt fluitglas gedronken !

Meer info

Brasserie de Brunehaut - Rongy

In Brasserie de Brunehaut zijn traditie en modernisme de trefwoorden. U vindt er zowel abdijbieren als biologische streekbiertjes. Er worden een twaalftal brouwsels gemaakt, waarvan sommige bekroond werden in nationale en internationale wedstrijden.

Meer info

Brasserie des Légendes (Site Gouyasse) - Irchonwelz

De tweede vestiging van de Brasserie des Légendes ligt in Irchonwelz. Het ene deel van het brouwmateriaal dateert van het einde van de 19de eeuw, het andere uit de jaren 30. Hun topbiertje is La Gouyasse, een « stevig » bier, niet gefilterd of gepasteuriseerd. Enkel geopend tijdens het evenement « Les Bouffonneries à la brasserie », elk jaar in mei.

Meer info

Brasserie De Ranke - Mouscron

Aanvankelijk produceerde Brasserie De Ranke slechts één soort bier, de Guldenberg. Daarna werden nog vijf andere bieren aan het palmares toegevoegd : Père Noël (speciaal voor het einde van het jaar), de XX Bitter (het meest bittere Belgische bier), de Kriek De Ranke (natuurlijk en fruitig), de Cuvée De Ranke (aangevuld met Lambic) en de Noir de Dottignies (bruin bier).

Meer info

Brasserie Dubuisson - Pipaix

Brasserie Dubuisson is één van de oudste uit de streek en was al in handen van acht generaties brouwers. De brouwerij is gelegen in Pipaix, u vindt er het beroemde Bush-bier. Dit bier bestaat in diverse soorten : blonde Bush, Kerstbush, amberkleurige Bush, Pêche Mel Bush… Bijzonder : het alcoholgehalte is 10 tot 12 graden, zoals wijn eigenlijk ! Het kleine zusje, de Cuvée des Trolls, kende de voorbije jaren een niet te verwaarlozen en tevens verdiende faam. Streek- en biergerechten kunnen geproefd worden in de taverne Troll & Bush.

Meer info

Brasserie à Vapeur - Pipaix

Brasserie Cuvelier is uniek ter wereld en tevens de laatste in zijn soort. Er staat een stoommachine die de toestellen aandrijft om de gekende biertjes te brouwen. Deze bieren kunnen bewaard worden en worden steeds lekkerder, zoals wijn. Bewaar ze 20 jaar en u ontdekt een nieuw biertje dat even lekker is of zelfs nog lekkerder dan aanvankelijk. Elke laatste zaterdag van de maand kunt u het brouwproces gaan bijwonen.

Meer info

Brasserie de Silly

Al vijf generaties lang maakt de Brasserie de Silly uitzonderlijk smakende bieren. Het meest populaire biertje, Grisette, is meteen ook hun meest bekende label. Verder zijn er ook : de Double Enghien (bruin en blond) en de Pink Killer, een witbier met roze pompelmoes. Heerlijk verfrissend in de zomer!

Meer info

Brasserie de Cazeau - Templeuve

Deze brouwerij is al sinds 1753 gevestigd in Templeuve. De Brasserie de Cazeau maakt er de Tournay in vijf originele en smaakvolle versies. U kunt de heerlijke geur van hop opsnuiven tijdens een bezoek.

Meer info

Brasserie Dupont - Tourpes

Brasserie Dupont werd gesticht in het midden van de 19de eeuw en is gespecialiseerd in de productie van hoog gefermenteerde biertjes. Het beroemdste bier : la Moinette. Maar buiten deze reputatie om vinden we nog een twaalftal soorten, waaronder verschillende " biobieren ". Proef ook van het ter plaatse gemaakte brood en de kazen.

Meer info

Brasserie Jean-tout-seul - Lessines

De oude familieboerderij van Pierre en Marielle werd heringericht om hun eigen bier te kunnen brouwen : de Trompeuse. De naam wordt verklaard door het feit dat de ontwerpers een biertje wilden maken op 9°C dat er uiteindelijk 6° kreeg. Dit amberkleurige biertje heeft de eenvoudige en natuurlijke aroma’s van een drank zonder additieven.

Meer info

Brasseries de Flobecq - Flobecq

Kent u Les Brasseries de Flobecq? Ze zijn onder leiding van brouwer-ingenieur John-Christian Kavakure die besloten heeft om België te eren met het brouwen van het officiële bier voor de 60e verjaardag van de EXPO 58, een evenement dat de geschiedenis van ons land heeft getekend. Hij maakte uiteraard een bier dat het imago van dit evenement weerspiegelt: elegant, sterk, verfijnd en universeel, het FLO58!

Meer info

Brasserie Kluiz - Mont-de-l'Enclus

In 2018 richtten drie vrienden de Brouwerij Kluiz op in een oude boerderij in Anseroeul, aan de voet van de Kluisberg. Hun bieren worden gebrouwen op basis van 100% Belgische ingrediënten: mout uit Beloeil, hop uit Poperinge en water uit de bronnen van de Berg. Het resultaat is een blonde en fleurige Liedericq, een amberkleurige en meer verheven Triple en een fruitige Kluiz des Bois.

Meer info

Brasserie de Cambron - Brugelette

In Pairi Daiza kunt u het legendarische bier “Abbaye de Cambron” proeven. De brouwerij van de Jardin des Mondes is een reconstructie van de brouwerij van het klooster uit 1775. De Duitse brouwinstallatie kan tot vierduizend hectoliter bier per jaar brouwen. Er worden vier Abbaye de Cambron’s aangeboden: blond, bruin, wit en een bier met kersensmaak. Ze worden ter plaatse gebrouwen, volgens een eeuwenoud recept.

Meer info

Micro-brasserie de Gallaix

"La Rosam" is het ambachtelijke blonde bier van de microbrouwerij van Gallaix. Dit hergiste bier van 8 graden met een vrij intense smaak is een biologisch en regionaal bier dat wordt gebrouwen op basis van Belgische mout. De brouwerij werd in 2013 opgericht in een oude smidse uit 1850. Samen met de drie bekende brouwerijen Dubuisson, Dupont en à Vapeur maakt ze van Leuze de "Stad van de vier brouwerijen”.

Meer info

Brasserie Purleuse - Ath

La Guyse is het bier van de Brasserie Purleuse, een brouwerij die werd opgericht door studenten om een speciaal bier voor studenten te brouwen. La Guyse is een 100% ambachtelijk bier dat zijn naam ontleent aan Jacques de Guyse, de naam van de oprichter van Condorcet. Dit karaktervolle bier wordt op traditionele wijze gebrouwen en heeft een zachte, ietwat bittere smaak met kaneel, sinaasappelschil en kruidnagel.

Meer info

Brasserie Béquin - Mouscron

In oktober 2016 richtten twee vrienden in Moeskroen de Brouwerij Béquin op. Samen brouwen ze een 100% ambachtelijk bier uit Moeskroen: de Béquin, een amberkleurig, ietwat bitter bier van 6,5°. In 2018 wordt de “Mouscronnoise” geboren, een 100% biologische blonde tripel met mout.

Meer info

Brasserie Deforest - Tournai

De Brasserie Deforest werd opgericht door de derde generatie van de familie Deforest, die al meer dan 30 jaar actief is in de levering van dranken in Doornik. Tegen de stroom van de grote bierproducenten in, worden de bieren hier gebrouwen met een verlangen om het alcoholgehalte te verminderen en de smaakervaring te verbeteren.

Meer info

Brasserie Toulemonde - Celles

De Brasserie Toulemonde werd opgericht in 2019, en is daarmee de jongste brouwerij van Picardisch Wallonië. Deze collaboratieve brouwerij, gelegen in Celles, is een associatie van twee brouwerijen, de Brasserie Toulemonde en de brouwerij The Hopster uit Kain. Wat de grondstoffen betreft, wordt er zoveel mogelijk gewerkt met lokale kwaliteitsproducten. De productie bedraagt ​​450 liter per maand.

Meer info

Brasserie La Bigote - Tournai

Sinds 2015 brouwt Thomas Monserez zijn eigen bier. Als liefhebber van lekker bier brouwde hij eerst La Bigote, een licht, blond bier met een vleugje bitterheid dat hij brouwt in de Authentique Brasserie te Blaton. Het is een authentiek, puur bier zonder additieven, met een sterk karakter. Daarna werden ​​La Bigote Blonde, La Bigote Puerh Tea, La Bigote Noble Village, La Bigote Dry Stout geboren ... bieren met originele looks die allemaal een snor dragen!

Meer info

Brasserie Nectar Bohème - Pottes

De brouwerij Nectar Bohème, opgericht in 2018, biedt interpretatieve bieren die draaien rond de wereld van het reizen. Ze biedt twee assortimenten bieren aan: het "boeren"-assortiment, dat bestaat uit blonde bieren die typisch zijn voor onze regio en verwijzen naar de boerderijherkomst van Stéphane Renard, de manager van deze brouwerij, en het "bohemien"-assortiment, dat een interpretatie brengt van de reizen en ontmoetingen van de brouwer tijdens zijn rondreis in Schotland en zijn samenwerking met de Ferme de la Roussellerie. De grondstoffen zijn overwegend lokaal en doordacht, en de bieren worden op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Meer info

The Hopster - Kain

The Hopster uit Kain is een collaboratieve en milieuvriendelijke brouwerij. Na meer dan 1000 bieren te hebben geproefd, deelt François Maurage met veel enthousiasme zijn kennis met het publiek. Proeverijen, leveringen aan huis, food pairing, organisatie van evenementen,... Alles is voorzien voor de grootste bierliefhebbers!

Meer info

Brasserie Spits Beer – Antoing

De Brouwerij Spits Beer is gevestigd aan de oevers van Le Grand Large, in Péronnes, in de buurt van het nieuwe recreatiecentrum. De jonge brouwerij biedt momenteel een fris en dorstlessend wit bier, een verfrissend en licht blond bier en een donker bier van hop met bloemige en pittige toetsen. Een unieke kans om uw brouwkennis te verrijken.

Meer info

Micro-Brasserie de la Poste - Comines

De microbrouwerij de la Poste, in het Brouwerijmuseum te Komen, biedt een brewpub-concept met een brouwerij op maat! Ze biedt een assortiment ambachtelijke "La Poste” bieren aan, blonde en tripels, de Mamourset, de Hirondelle, ... die u ter plaatse kunt proeven en kopen in het HORECA-deel van het museum. Een ideale gelegenheid om het rijke brouwverleden van de stad Komen te herdenken.

Meer info

Micro-Brasserie Grand Mir - Lesdain

Tussen de boomkwekerijen en de velden met rozen of aardbeien die het mooie dorp Lesdain kenmerken, vindt u de brouwerij Grand Mir, een nieuwe microbrouwerij in Picardisch Wallonië. De meester-brouwer Philippe Vandamme brouwt er met passie kwaliteitsvolle, biologische en karaktervolle producten. Vier Grand Mir-bieren (blond, amber, rood en zwart) zijn tot ieders genoegen reeds ter plaatse te koop!

Meer info