Vakantie-ideetje voor een weekend van mei tot september - 2 dagen/1 nacht

Unesco-weekend in Doornik

 

De oude gevels in grijze stenen en de Schelde creëren een bijzondere atmosfeer in de stad met de 5 torens. Bezoek de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Doornik en zijn Schatkamer, het belfort, het museum voor Schone Kunsten en de kades van de Schelde. Bewonder tijdens Petit Montmartre de werken van professionele en amateurschilders. Eet en drink in Doornik ! Breng een ontspannend weekendje door in deze middeleeuwse stad.

 

Dag 1 – Zaterdag

Ga eerst en vooral naar de Office du Tourisme de Tournai (VVV Kantoor) en bekijk er de films « Le Couloir du temps » (De gang van de tijd) en « De la pierre au ciel » (Naar de hemel reikende stenen). Gedurende 20 minuten vertellen deze films 2000 jaar geschiedenis uit de stad met de 5 torens. Dankzij de 3D-plannen en de spectaculaire beelden wandelt u virtueel over de stellingen van de kathedraal. Vraag in de Dienst voor Toerisme ook zeker het kaartje van de historische stadswandeling in Doornik (u kunt het ook gratis downloaden). Deze wandeling van 2 km brengt u naar de bekende plaatsen van de stad. Neem de tijd om op eigen houtje of met een gids de kathedraal en het belfort te bezoeken, beide geklasseerd als Werelderfgoed van de Unesco.

Rust even uit op een van de vele terrasjes van de Grote markt om er wat te eten met een streekbiertje erbij (zoals La Tournay, gebrouwen door Brasserie de Cazeau) of langs de kade in Corto Malté (tapas en lokale biertjes).

Zet dan uw bezoek aan de stad verder via de deur van de Galerie Rasson. Hier worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Breng de nacht door in de "Alcantara" hotel. 

Dag 2 – Zondag

Begin met een lekker ontbijtje. Ga nu te voet naar de kathedraal. Elke eerste zondag van de maand, van mei tot september, zijn de schilders buiten. Le Petit Montmartre, een bevoorrechte ontmoeting met professionele en amateurschilders die hun atelier achter zich laten met hun schildersezels, doeken, kleuren en penselen. Bent u kunstliefhebber ? Ga dan eens naar het museum voor Schone kunsten of het museum van decoratieve kunsten en trek daarna de middeleeuwse steegjes in. Beëindig uw weekend met een gastronomische toets in de «Tatie Danielle : le resto ».