Het jurkje van Thérèse

 

MAQUISTORY

Het jurkje van Thérèse

Voorgesteld door: Emeline Gervais, verantwoordelijke Toerisme in Silly

 

Het MaquiStory-museum werd ontworpen als een stilleven uit de tijd van de verzetsgroepen in hun hachelijke situatie en de strijd tegen de bezetters. Het lijkt alsof het kerkje werd ingericht als voorlopig kamp, er werden kisten gedropt door de geallieerden... Op de tafels en schragen liggen enkele voorwerpen: persoonlijke en aangrijpende herinneringen die verwijzen naar de chronologische lijdensweg van de inwoners van Silly, met de tijdlijn en belangrijke gebeurtenissen en data uit de Geschiedenis op de achtergrond...

We vinden er ook enkele objecten uit deze periode: een Duitse luchtcamera verwijst naar de bombardementen in Edingen, persoonlijke voorwerpen, clandestiene pers... Kortom, objecten uit de collectie die zo weinig mogelijk vijandelijkheid en agressiviteit uitstralen. Er werd bewust gekozen om geen wapens te tonen, dit museum is een echte herdenkingsplek. De manier waarop de voorwerpen worden getoond, vanuit de lucht, doet denken aan de droppings met de parachutes en benadrukken de humane waarde.

En, in het midden van dat alles, trekt één object alle aandacht: de jurk van Thérèse. Wat is de functie van deze jurk op deze herdenkingsplek? Hij herinnert ons eraan dat het leven sterker is dan alles, en dat liefde altijd alles overwint. Dat er opnieuw ten volle werd genoten van feesten en tradities toen de laatste sombere dagen voorbij waren. En dat, ondanks gebrek aan de juiste middelen, het leven door bleef gaan. Zo werd dit communiejurkje bijvoorbeeld gemaakt van de stof van een parachute die snel werd opgeplooid en verstopt in een schuur. Op die manier kon het jonge meisje trots zijn op de heroïsche geschiedenis van haar ouders.

Meer informatie over het MaquiStory

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

0 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu