De grote processie

Grote processie van Doornik en zijn optochten

Al meer dan negen eeuwen defileren honderden mensen door Doornik tijdens de Grote Processie elk tweede weekend van september. Van de Grand-Place tot de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, met muziek, bloemen en kleurrijke kostuums gedragen door de vrijwilligers. De reliekschrijnen, standbeelden, hoofd- en armreliekhouders die de uitzonderlijke schat van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de omliggende parochies vormen, defileren ook door de stad op zondagochtend.

De namiddag, de optocht van « 4 cortèges » word al sinds 1951 georganiseerd door de dienst voor toerisme “Les Amis de Tournai” (De vrienden van Doornik). Het programma van dit traditionele Doornikse feest, dat begin juni plaatsvindt, omvat : vuurwerk, muziek en optochten bestaande uit met bloemen versierde praalwagens, groepen afkomstig uit verschillende Belgische gemeenten in kleurrijke kostuums, reuzen en Ridders van de Toren in groot tenue.

Bewonder op de tonen van de liedjes, waaronder het alomgekende “Les Tournaisiens sont là”, de historische reuzen die personages uitbeelden die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Doornik (Childerik, Lodewijk XIV, Christine de Lalaing, Sarragos en Lodewijk XVIII), wijkreuzen (Gramère Cucu van de wijk Saint-Piat, Jean Noté van de wijk Sainte-Marguerite, Lalie van Les Pêcheurs napolitains en Laurette van La Clique de Gaurain-Ramecroix) en de gastreuzen, afkomstig uit heel Wallonië en het noorden van Frankrijk. Volgens de traditie worden de duizenden bloemen die de praalwagens tooien, op het einde van de stoet uitgedeeld aan het volk.

Nuttige informatie:

Wat? Grote processie

Waar? Doornik

Wanneer? Elk tweede weekend in september

 

Wil je meer weten?

Website

Facebook