De oorlog van 39-45

De herinneringen aan het verzet, samengebracht in een museum en een event.

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de streek. Tijdens de bezetting vonden er in Picardisch Wallonië enkele mooie verzetsfeiten plaats, waarvan bepaalde worden vertelt in MaquiStory in Silly. In Bonsecours herdenkt men elk jaar de bevrijding van de stad. Deze twee plekken dompelen de bezoekers onder in de jaren 40.

MaquiStory - Silly

Dit minimuseum in een kapel beschrijft het verzet in de dorpen van de entiteit Silly. MaquiStory komt van de term « maquis » die verwijst naar een groep verzetsstrijders en de plaats waar ze actief waren. Voorwerpen en meeslepende audiovisuele verhalen illustreren het bezoek. Wat u niet zult vinden in dit museum, zijn wapens. Alleen helmen, beelden, clandestiene uitgaves en andere persoonlijke voorwerpen worden er tentoongesteld. Een bewegwijzerde wandeling van 5 km start aan de voet van dit historiaal en beschrijft het verloop van een parachutedropping en werkelijke tijd.

Meer te weten

Remember day – Bonsecours (mei)

Remember Day, of « Dag van Herinnering », is een niet te missen historische reconstructie in de streek van Péruwelz. Elk eerste weekend van mei komen meer dan 300 figuranten in kostuum door Bonsecours om de bevrijding van de stad te herdenken. Een honderdtal voertuigen uit die tijd rijdt door Bonsecours. Tientallen vrijwilligers brengen het dagelijkse leven van de bevolking onder de bezetting ten tonele.