De oorlog van 14-18

Vijf plaatsen om de Eerste Wereldoorlog opnieuw te beleven.

 
Van 2014 tot 2018 viert heel België dat de Eerste wereldoorlog al weer honderd jaar geleden is. Dat gebeurt met herdenkingen, reconstructies maar ook nieuwe tentoonstellingen aan de hand waarvan we de Grote Oorlog in herinnering kunnen brengen. Ontdek een tiental niet te missen plaatsen die eer betuigen aan de soldaten die tijdens deze periode in Picardisch Wallonië verdwenen zijn.

 

Het Memoriaal van Ploegsteert

Deze ronde tempel en militaire kerkhoven van de Commonwealth brengen eer aan de soldaten die in de streek van Comines het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Twee leeuwen waken over de 11.447 Britse namen die in de steen gegraveerd zijn. Elke eerste vrijdag van de maand wordt erom 19u een Last Post georganiseerd. Vrij te bezoeken.

Meer te weten

Ploegsteert 14-18 Experience

Het Ploegsteert 14-18 Experience nodigt de bezoeker uit om zich onder te dompelen in het leven van de soldaten en de burgerbevolking tijdens de oorlog van 14-18. Deze ingerichte ruimte van 400 m² is voorzien van moderne uitrustingen die de bezoekers meenemen op een interactief bezoek aan de site, gericht op meerdere thema’s : het front, de oorlog in de regio, de slag bij Mesen, de vrouwen in de oorlog...

Meer te weten

De Britse kerkhoven

Twintig kerkhoven in Ploegsteert huisvesten 6.000 Britse soldaten die tijdens de Grote Oorlog gevallen zijn. Deze begraafplaatsen liggen verspreid over de velden en de bossen in heel Comines-Warneton. Deze rechthoekige witte stenen zijn van een sobere schoonheid. Een uitstekende bezinningsplaats. Vrij en geleid bezoek. Meer inlichtingen bij de Dienst voor Toerisme van Comines-Warneton.

Het Musée d’Histoire militaire

Vlakbij de Doornikse Grote Markt ligt het Musée d’Histoire militaire met een overzicht van de verschillende gevechten die in deze regio van 1792 tot 1945 werden uitgevochten. Via een tiental zalen kunnen geschiedenisfans hier hun hartje ophalen in een rijke collectie van wapens, uniformen en uitrustingen. Op de verdieping vindt u markante feiten uit de oorlogen van 14-18 en 39-45. U ziet er hoe de Franse territoriale troepen de stad verdedigden en hoe de slag bij de schelde in oktober 1918 onder leiding van de Britse troepen verliep. In de volgende zaal kunt u het bombardement van Doornik en de slag bij de Schelde van mei 1940 bekijken maar ook de bevrijding van de stad in september 1944.

Meer te weten

Reconstructie van het Kerstbestand

Het gehucht Saint-Yvon (Warneton) herinnert aan het Kerstbestand. Het UEFA-monument, dat recht door Michel Platini werd ingehuldigd, toont een voetbal en viert dat het honderd jaar geleden is dat op de kerstnacht van 1914 de Engelse en Duitse soldaten hun loopgraven verlieten om een gezellig moment te beleven en een voetbalwedstrijd te spelen.

In december worden het leven in de loopgraven maar ook het Kerstbestand in Ploegsteert, vlakbij Comines, herdacht. Zo’n veertigtal figuranten in de kledij van die tijd brengen dit grote moment uit de Geschiedenis gedurende een weekend opnieuw tot leven.