De ontdekking van de Iguanodons van Bernissart

 

MUSEUM VAN DE IGUANODON

De ontdekking van de Iguanodons van Bernissart

Voorgesteld door: Lucille Savignat, coördinator voor toerisme en evenementen van de Gemeente van Bernissart

 

In maart 1878 groeven de mijnwerkers een 322 meter diepe verkenningskuil in de Sainte-Barbe mijnput van Bernissart waar ze onbewust in een verzakking (of natuurlijke schacht) terechtkwamen. Daar ontdekten ze iets dat ze voor een “gefossiliseerde boomstam bedekt met goud” aannamen. Het waren eigenlijk botten van iguanodons die bedekt waren met pyriet, een metaal dat even glanzend is als goud.

Naar aanleiding van de ontdekking van de botten informeerden Gustave Fagès, algemeen agent van de koolmijnen van Bernissart, en de heer Latinis, werkzaamhedenverantwoordelijke, de heren geologen Cornet en Van Beneden. Ze stelden al snel vast dat de botten van een dinosaurus van het geslacht iguanodon waren. Een van de belangrijkste paleontologische ontdekkingen van de eeuw had net plaatsgevonden!

Op 12 april 1978 vroeg Gustave Arnould, hoofdingenieur van de Henegouwse mijnen, aan de directie van het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen van België om de heer de Pauw, preparateur van het Museum, naar Bernissart te sturen.

De iguanodon was hoogstwaarschijnlijk de eerste dinosaurus waarvan het volledige skelet bekend was. In totaal werden in Bernissart een dertigtal skeletten van Iguanodon bernissartensis en twee van Iguanodon atherfieldensis ontdekt. De iguanodon is een grote plantenetende dinosaurus die in het Krijt leefde tussen 140 en 110 miljoen jaar voor onze tijd. Met een lengte tussen 6 en 11 meter, een hoogte van 5 meter en een gewicht van meer dan 4 ton kon hij zo nodig op twee of vier poten lopen. Sinds 2002 is een echt skelet van een iguanodon tentoongesteld in het Museum van de Iguanodon in Bernissart.

Meer informatie over het Museum van de Iguanodon in Bernissart. 

Telegram van Gustave Arnould naar Brussel gestuurd © KBIN

“Belangrijke vondst

 botten in schacht

 kolenmijnen Bernissart

 ontbonden door pyriet

 morgen Depauw sturen

 om acht uur

 aan het station van Mons

 zal er zijn dringend. Gustave Arnould”

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

10 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu