Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Wandeling op de paden van Vloesberg

Na Elzele, richting Vloesberg. Mijn eerste wandelervaring in het Pays des Collines heeft me overtuigd om de streek verder te verkennen. Ditmaal dient er zich een totaal andere omgeving aan…

Vertrekpunt van de wandeling: de kerk van Vloesberg

Pleinen zijn duidelijk goede vertrekpunten voor wandelingen. Aan de kerk trek ik mijn wandelschoenen aan voordat ik aan de wandeling begin. Ik heb een route van 8 km gepland die ik heb voorbereid op basis van mijn kaart van het wandelknooppuntennetwerk van het Pays des Collines. Ik ben van plan om de landschappen van het Vloesbergse platteland te ontdekken, en de bossen en weilanden die vol bloemen staan in deze periode van het jaar.

Ontdekking van het Huis van de Geneeskrachtige Planten

Knooppunt nr. 30 heeft al een leuke verrassing voor mij in petto: een paar honderd meter verder zie ik het Huis van de Geneeskrachtige Planten liggen, met een zeer gastvrije tuin die me al zin geeft om van de zon te gaan genieten… Ik neem de tijd voor een bezoek aan het museum gewijd aan geneeskrachtige planten: planten die sinds de oudheid en ook vandaag nog worden gebruikt! Ik kom ook te weten dat ik hier kan deelnemen aan activiteiten of wandelingen, en zelfs producten op basis van planten en essentiële oliën kan kopen. Een adres om aan te bevelen!

In het hart van het Pays des Collines

Enkele stappen in de stad en ik ben in het midden van de velden. Het is alsof ik in een andere dimensie terechtkom. Wat een stilte, wat een rust. Het doet me denken aan het dorp waar ik ben opgegroeid, in het Natuurpark van de Scheldevlakten.  Herinneringen uit mijn kindertijd komen boven en ik geniet er met volle teugen van, met een glimlach op mijn gezicht. De landschappen in de twee natuurparken zijn wel niet dezelfde.  De hoogteverschillen zijn hier iets groter dan bij mij thuis!

In het Natuurreservaat van Tournibois

Ik blijf de knooppunten op mijn kaart volgen waardoor ik van het platteland in het bos terechtkom. Ik zie op mijn kaart dat ik nu in het Natuurreservaat van Tournibois ben. In het midden van het struikgewas ontdek ik een verborgen kapel die bevestigt dat de natuur hier al een lange tijd terug de bovenhand heeft.

In feite bestaat dit natuurreservaat sinds 2012 en beslaat 5 hectare bos. Het is geklasseerd als “Site de Grand Intérêt Biologique”. Als je goed rondkijkt, kun je amfibieën en vogels zien die zeer zeldzaam zijn, zoals de wielewaal.  Gezien het beschermde statuut van dit bos wordt aan de wandelaars gevraagd om de paden te volgen en zich niet erbuiten te wagen.

 

Een aperitiefje op het terras op basis van engelwortel?

Na dit contact met de natuur voert de route over verharde wegen langs hier en daar een boerderij of een woning. Ondanks de terugkeer op de weg heersen ook hier rust en stilte. De laatste kilometers voeren afwisselend over wegen en onverharde paden terug naar de stad en naar mijn vertrekpunt … Het Huis van de Geneeskrachtige Planten! Het terras lonkt en ik wil mijn wandeling in Vloesberg afsluiten met een lekker glaasje Angélique (engelwortel), de specialiteit van het huis! Reken 2 uur voor deze wandeling, op een rustig tempo.

Kortom :

  • Wandeling van 8 km op verharde wegen en plattelandswegen of door het bos, een gelegenheid om gevarieerde landschappen te ontdekken en om dichter bij de natuur te komen
  • Te volgen knooppunten: 42 – 30 – 31 – 32 – 33 – 30 – 42
  • Download de topofiche : Te voet op het Vloesbergse platteland

Locatie

Place de Flobecq - 7880 Flobecq

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

De Amarylliswedstrijd of hoe je niet kunt weerstaan aan de charme van het kasteel van Belœil!

Volgende artikel

Draai molentje draai… in Ostiches!