Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Voorjaarswandeling langs het water in Elzele

In dit eerste weekend van de lente had ik zin om wat gezonde lucht op te snuiven, kwestie van de eerste bloesems te bewonderen en van de eerste zonnestralen te profiteren (ook al zijn de temperaturen een beetje fris voor het seizoen). Richting Natuurpark van het Pays des Collines om in een beschermd gebied te genieten van het ontwaken van de natuur …

Wandeling met gids rond het waterthema

Zoals bijna elke zondag nodigen de natuurgidsen van het Pays des Collines ons uit om hen gratis te volgen voor een wandeling in het hart van het Pays des Collines. In het kader van de Waalse Dagen van het Water ben ik met de voor de gelegenheid samengestelde groep vertrokken naar het hart van het grondgebied van Elzele. We volgen de Angre, een klein beekje dat welbekend is bij de lokale bevolking en ons uitnodigt om ons vragen te stellen over de biodiversiteit langs het water.

Planten die van nature langs de oevers groeien, zoals de zwarte els of de wilg, zijn zeer nuttig om de oevers in stand te houden dankzij hun diepe wortels. Wilgen zijn bijzonder talrijk in dit natuurpark. Zij zijn trouwens de symbolen van het Pays des Collines. In deze periode staan ze in bloei of zijn ze gesnoeid als knotwilg. Zo dienen ze als onderdak voor uilen of horzels, die eigenlijk geduchte roofdieren van vliegen zijn: 10.000 vliegen worden gedood per kolonie per jaar! (Hierdoor stijgen ze toch een beetje in onze achting, niet?).

JWE-Ellezelles-1p

 

Mooie lentebloemen

Het Bois de l’Eglise onthaalt ons groepje op een mooi schouwspel van anemonen, haagboterbloemen en sneeuwklokjes. Dit bos, dat goed ingericht is met houten bruggetjes en trappen, leidt ons naar de voet van de Moulin du Cat Sauvage! (Een scoop: binnenkort zal de molen opnieuw draaien en zullen we hem kunnen bezoeken). Daarna dalen we de Crimont af met een prachtig uitzicht op de Vlaamse Ardennen en het zo typische erfgoed van het Pays des Collines. Na het bewonderen van de overblijfselen van een tweede molen zijn we weer terug op de Place d’Ellezelles, naast het Landhuis van het Pays des Collines (toeristisch informatiecentrum). Zo sluiten we deze prachtige wandeltocht van 9 km af, met prachtige beelden en waardevolle informatie in ons hoofd!

JWE-Ellezelles-2p

 

Wat we geleerd hebben over het water

• Om te weten op welke oever u bent, moet u de waterloop in de stroomrichting bekijken. Links van u bevindt zich dan de linkeroever en rechts van u de rechteroever!
• Alles wat in het water belandt, komt op een of andere dag weer op ons bord terecht! Daarom, om het water, en dus ook onze gezondheid, te beschermen, zijn er een aantal handelingen die we moeten vermijden:
• Geen gazonmaaisel en ander afval dumpen op de oevers.
• Niet op enkele meters van waterpunten sproeien (dus ook niet voor onze huizen).
• De aanwezigheid van nitraten, fosfaten en andere ongewenste stoffen in water vormt een gedeeltelijke verklaring voor heel wat ziekten, kankers, foetale misvormingen, …

JWE-Ellezelles-3p
Om aan een van de altijd even leerrijke wandel- of fietstochten van de natuurgidsen van het Pays des Collines deel te nemen, kunt u hun kalender raadplegen.
Voor een wandeling op eigen houtje kunt u putten uit de wandelsuggesties op
Visitwapi!

 

Locatie

Natuurpark van het Pays des Collines. 7890 Elzele

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

In de voetsporen van onze voorouders, de Nerviërs

Volgende artikel

Top 10 van de beste festiviteiten in Wapi! –Deel 2