Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Langs velden en bossen

Deze keer zetten we Opzullik in de kijker, “de gemeente waar het goed leven is”. Bovenop het wandelknooppuntennetwerk van 350 km in het Pays des Collines, stelt de website Visitwapi.be 350km bewegwijzerde routes voor die her en der verspreid zijn in Picardisch Wallonië. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos en de keuze moeilijk aangezien alles ons interesseert… Maar de gemeente Opzullik heeft onmiskenbare troeven die ik graag wil ontdekken. Zo hield ik halt in het mooie dorp Graty voor een wandeling van 10 km.

Samen met enkele vriendinnen en het nichtje van één van hen gingen we op pad voor een leuke en ontspannen tocht! Volgt u ons?

 

Vertrek in Graty

Terwijl de kleine Clémence een dutje doet in de wandelwagen geeft de eerste wegwijzer van de wandeling 3.40 aan dat we links langs de kerk moeten stappen. We nemen een klein schaduwrijk aardeweggetje dat naar de straten van Graty leidt. Clémence wordt wakker en is geïnteresseerd in de wegwijzers, waarvan ze erg snel de symboliek begrijpt. Vanaf dat moment is het voor haar duidelijk: zij wordt dankzij deze wegwijzers onze gids langsheen dit parcours! Ze loopt op kop en leidt ons langs een weg tussen velden en weiden. Zo komen we bij een eerste mooi uitzicht vooraleer we richting het bos van Edingen stappen.

 

In de bossen van Opzullik

Samen met het bos van Opzullik vormt het bos van Edingen een bosmassief van meer dan 500 ha, dat voornamelijk bestaat uit beuken en eiken. In de lente vormen de hyacinten hier een prachtig paars en geurend tapijt. Het bosmassief is erkend als “Site de Grand Intérêt Biologique” (biologisch erg waardevolle site) en vormt een echte groene long in dit gebied dat voornamelijk voor de landbouw wordt gebruikt. Op de tonen van het gezang van de vogels gaan we dieper het bos in terwijl smalle en bredere paadjes elkaar afwisselen. Clémence ziet haar kans schoon om haar zakken vol eikels en beukennootjes te proppen.

Wanneer we het bos verlaten, zien we via een omweg langs het gehucht Rocmont vreemde wezens en verschillende kapelletjes. We passeren in totaal wel acht kapelletjes op onze tocht. Een beetje verder komen we via een heraangelegde weg opnieuw bij de bossen. Deze weg werd aangelegd door vrijwilligers die kleine vergeten weggetjes in de kijker zetten.

We worden opnieuw omgeven door bomen. Wandelen in het bos is enorm rustgevend! Het traject is bijna volledig rechtlijnig tot aan het bord “openbare weg” waar de weg naar links loopt. Op het einde van het circuit lopen we opnieuw langs velden tot we de klokkentoren bespeuren van de kerk waar we vertrokken zijn. De wandeling doet zijn naam alle eer aan! Het parcours is voornamelijk plat, niet verhard en autovrij.

De groep is unaniem: deze voor ons relatief onbekende streek is zeker een omweg waard! Kleine tip: de lokale producenten zijn hier talrijk, klop gerust aan voor een kleine proeverij wanneer u er passeert…

 

In de praktijk:

–         Circuit van 10 km, reken op ongeveer 2,5 uur.

–         Vertrekpunt: Place de Graty in Opzullik

–         Download het parcours op visitwapi.be

–         Topofiche “Dans les bois de la campagne sillienne” (Vrije vertaling: In de bossen van Opzullik”) die nog twee andere wandelingen bevat, te koop op wapishop.be

 

 

Ysaline Delbecq

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes