Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Fietstocht langsheen het landelijke Rumes en Brunehaut

Rumes en Brunehaut, gelegen vlakbij de Franse grens, zijn twee plattelandsgemeenten uit Picardisch Wallonië die hun geografische ligging wisten te benutten. Twee doodnormale, rustige en typische landbouwdorpjes uit de streek.

Onlangs stelde een vriend die opnieuw aan het fietsen geslagen was me voor om er samen op uit te trekken. Ik maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om hem een tochtje voor te stellen langsheen een parcours met fietsknooppunten, dat slechts op enkele honderden meters van zijn huis liep en online verkrijgbaar is op visitwapi.be: Met de fiets, op ontdekking van onze dorpen en beboste landschappen.

Op ontdekkingstocht door de plaatselijke natuur, langsheen de knooppunten

We spreken vroeg op de avond af en nadat we onze fietsen op punt hebben gesteld (bandenspanning, hoogte van het zadel), slaan we onze kaart met knooppunten van Picardisch-Wallonië open; de topofiche van het parcours. Vervolgens gaan we op zoek naar het dichtstbijzijnde bordje met knooppunten.

Altijd weer een plezier om je vrienden de knooppunten te doen ontdekken

We vertrekken in het dorpje Froidmont, waar we alvast een voorsmaakje krijgen van hoe de tocht eruit zal zien. In dit rustige, vreedzame dorpje van amper 1000 inwoners is het heerlijk ontspannen na een lange dag op het werk.

Enkele kilometers lang fietsen we via landwegjes langsheen velden en weiden, en vervolgens langs de ruilverkavelingen tussen Ere en Saint-Maur. Geen voertuigen of woningen te bespeuren hier, enkel graslanden en in de verte het geluid van landbouwbedrijven.

Door de velden

Met de fiets van Rumes naar Brunehaut is helemaal niet ver

We vonden het fantastisch om langs Brunehaut te fietsen. Ik groeide op in dit dorpje en ken het op mijn duimpje! Dit gedeelte van het Natuurpark der Scheldevlakten is niet heel erg toeristisch, maar het fietsknooppuntennetwerk leidt je langsheen de mooiste plekjes.

Tussen Guignies en la Glanerie fietsen we opnieuw helemaal alleen te midden van de velden, met gewassen zo ver je kan kijken. Hier wordt elk jaar het Oogstfeest gevierd. Zeker eens uit te proberen in augustus als je wel van dit soort zaken houdt.

Heerlijk fietsen in alle vrijheid

29 km later … terug naar af

We laten Rumes achter ons en leggen de laatste kilometers af tot we opnieuw aan ons vertrekpunt komen. Helemaal ontspannen na deze 29 kilometer lange tocht, installeren we ons met een drankje op een terras en praten we wat na over onze tocht. De rust, de landelijke omgeving, de charmante dorpjes … We zijn het erover eens: dit is het perfecte tochtje voor een zachte lente- of zomeravond. Een aanrader om opnieuw met het gezin of de vrienden te doen!

Kortom

  • 29 km landwegjes en ruilverkavelingen
  • Het perfecte parcours voor een tochtje met je gezin of vrienden
  • Typische dorpjes
  • Te volgen knooppunten:63 – 32 – 43 – 53 – 57 – 58 – 55 – 60 – 68 – 72 – 82 – 73 – 84 – 81 – 83 – 80 – 79 – 78 – 76 – 63
  • Download de topofiche : Met de fiets, op ontdekking van onze dorpen en beboste landschappen

Locatie

Place Roosevelt - 7623 Rumes

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes