Gepubliceerd op in de categorie : Met vrienden, Natuur, Draag bij aan de Wapiblog

Fietsen en genieten in Picardisch Wallonië

Woensdag 15 augustus 2018, vandaag gaan mijn fietsvriend en ik in Templeuve in Picardisch Wallonië een fietstraject controleren. ’s Morgens om 9u15 vertrekken we met de auto uit Brugge richting Templeuve. De zon staat al hoog aan de hemel. “ Het wordt een mooie dag in Picardisch Wallonië “ zeggen we enthousiast.
Na een uurtje rijden gaat het vlakke Vlaanderen over in het glooiende landschap van Picardisch Wallonië. Om 10u30 parkeren we onze wagen op het marktplein in Templeuve en laden onze fietsen af. Het is nog stil in Templeuve, alleen de klok van de moderne kerk verbreekt de stilte. Vol goede moed en gewapend met onze routekaart trekken we ons op gang voor 36.4 km fietsplezier.

“Weiden en akkers wisselen elkaar af”

We starten aan fietsknooppunt 71 aan le Château communal de Templeuve en rijden richting 68. In rue Haute wordt onze aandacht al getrokken door een knooppuntbordje dat door brand vernield is. Herstelling zal nodig zijn. Gelukkig leert de kaart ons dat we links moeten kiezen om op het juiste traject te blijven.

Weiden en akkers wisselen elkaar af. Het landschap kleurt groen van de velden en goudgeel van het koren. Het is rustig en vooral ontspannend fietsen op de autoluwe wegen die door het licht glooiende landschap kronkelen. Terwijl we al pratend km per km vorderen, controleren we de kwaliteit van de bordjes en de erbij horende palen. Alles is in orde. Midden in de velden staat een eenzaam kapelletje, drie opgeschrikte hazen rennen voor hun leven over een kale akker, een vervallen boerderij wacht op restauratie.

Ook hier in Picardisch Wallonië zijn stukken landbouwgrond ingenomen door nieuwe woonwijken. Néchin en Leers-Nord, twee kleine dorpjes, rijden we door en we kijken uit naar het bordje 45. Daarna over een spoorlijn en onder de snelweg A17 – E403 en zo belanden we Estaimbourg. Tijd voor een koffie. We worden op onze wenken bediend in le Chateau de Bourgogne in Estaimbourg. We genieten van de koffie op het zonnig terras.

Nooit te ver weg van de Schelde

Na een korte pauze rijden we verder via knooppunt 49 en 57 naar Pecq waar we de drukke N50 Kortrijk -Doornik moeten dwarsen. We fietsen voorbij de kerk en kort daarna over de brug over de Schelde. Onder ons vaart een schip met een lading zand richting Doornik. Aan de chaussée d’Audenaerde aan Gare de Pecq moeten we links en kort daarna rechts richting bordje 76. Hier wacht ons een lastige klim voor fietsers die gewoon zijn in het vlakke Vlaanderen te fietsen. Maar we bijten op onze tanden en worden daarna beloond met een heerlijke afdaling en genieten ondertussen van de mooie panorama’s.

Op weg naar knooppunt 83 moeten we op de smalle landweg uitwijken voor een haastige automobilist. De klok wijst ondertussen 12u15. Nog enkele km’s en is het tijd voor onze picknick in Maison de Léaucourt in Hérinnes aan knooppunt 38. Helaas, we hebben pech. La Maison de Léaucourt is gesloten en opent vandaag pas later op de dag zijn deuren. We hadden hier graag een streekbiertje gedronken, maar dat zal voor de volgende controle zijn. We picknicken op het terras en luisteren ondertussen naar het gezang van de vogels.

Daarna terug op de fiets voor het laatste deel van de fietsroute. Na een paar minuten bereiken we de Schelde aan knooppunt 75, die we links volgen richting Doornik. Geruisloos vloeit de Schelde met ons mee. Langs het jaagpad hebben we aan onze linkerkant een prachtig panoramisch zicht op de Mont Saint-Aubert met op de top de dorpskerk.

Ontdekking van de natuur en het erfgoe

We passeren knooppunt 87 en aan knooppunt 7 moeten we aan het sas de Schelde over. In het sas ligt een boot met thuishaven ‘Brugge’, van toeval gesproken. Voor ons zien we de torens van de Doornikse kathedraal en de Pont des Trous.

We laten Doornik achter ons. Onze tocht gaat nu verder langs de Schelde richting Ramegnies-Chin naar knooppunt 86. Links zien we in de verte het mooie gebouw van het Institut Saint Luc. In Pont-à-Chin verlaten we de Schelde en moeten we opnieuw de N50 dwarsen.

We fietsen verder door het rustige landschap met hier en daar resten van wat ooit een groot bos moet zijn geweest. Ondertussen zijn we knooppunt 85 en 84 voorbijgereden. Op weg naar 80 houden we halt aan la chapelle Saint-François d’Assise au Hameau du Fourcroix. Na een kort bezoek aan de kapel verpozen we op een rustbank voor de kapel. Het is tijd voor een drankje en een versnapering.

We krijgen het gezelschap van een kudde geiten die vindt dat het gras groener is aan de andere kant van de weg. Nog enkele km’s en we zijn terug bij de start. We volgen een stukje de snelweg A17/ E403, rijden door een viaduct en komen in de chaussée de Tournai. De laatste km’s wenken en om 15u30 rijden we na een heerlijke dag het marktplein van Templeuve op.

Vooraleer Picardisch Wallonië te verlaten gaan we eerst nog onze dorst lessen in een plaatselijke herberg. Mijn collega en ik zijn het eens : we komen nog terug naar Picardië waar het heerlijk en ontspannend fietsen is in een groene regio.

Kortom
• Afstand: 36.4 kilometer
• Te volgen knooppunten: 71 – 68 – 55 – 56 – 44 – 36 – 45 – 49 – 57 – 62 – 63 – 64 – 76 – 83 – 81 – 38 – 75 – 87 – 7 – 8 – 86 – 85 – 84 – 80 – 74 – 71.

Portrait van onze Wapitrotteur/speciale gast:

André Lombaert is een fietstraject controleur sinds dit jaar voor het Huis voor Toerisme van Picardisch Wallonië. Woonachtig te Brugge en fervent fietser, gaat hij graag fietsen in regio’s die iets verder van zijn woonplaats liggen.

Invité

Zin om uw bezoek, wandeling of verblijf in Picardisch Wallonië met de buitenwereld te delen? Draag bij aan de Wapiblog! Meer info: www.visitwapi.be/nl/blog/draag-bij-aan-de-wapiblog/draag-bij-aan-de-wapiblog

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes