Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

De vogels van onze streek tegemoet in Bléharies

Tussen Bléharies en Mortagne biedt de Coupure de Bléharies bewaarde meanders waar de fauna en flora zich perfect kunnen ontplooien. Deze beschermde zone is uiterst geschikt voor het observeren van vogels.

Niet ver van mijn huis, in een klein dorpje genaamd Bléharies ligt een oude Schelde-arm verborgen. Deze 2,5 km lange en 16 hectaren grote plek leent zich bijzonder goed tot het bekijken van de fauna en de flora. Een groot aantal vogels maakt gebruik van deze oevers om te paren en te broeden. Ze konden zich geen betere plek wensen dan deze rustige en discrete omgeving, verwijderd van het dorp en zijn woningen.

Ver van de hinder van de stad… Je zou ze bijna benijden

Vogelliefhebber, een roeping!

Toen ik over deze plek hoorde spreken, heb ik me stante pede geïnformeerd over de wandelmogelijkheden in de omstreken. Na even checken op visitwapi.be zag ik al snel dat meerdere circuits van de Schelde vertrekken. Eigenlijk is dit éénzelfde parcours dat op verschillende plaatsten afgesneden kan worden, een pluspunt voor diegenen die de route zouden willen verlengen of verkorten.

Eens ik het vertrekbaken achter mij laat, loop ik tot de eerste kijkhut. Zijn openingen aan verschillende hoogtes maken het mogelijk om een eerste glimp op te vatten van de vogels die langs de oevers broeden.

Volg de gids!”

In de verte merkt men eenden en verschillende reigers op die een stuk zeldzamer zijn in de streek. Het is moeilijk om meer te zien zonder een goede verrekijker maar ik stel me de andere vogelsoorten voor die de blik van de wandelaars ontwijken.

Op ontdekking van de Coupure

Na enkele honderd meters wordt het pad een geasfalteerde weg. Hier kunnen degenen die dat willen de Schelde al terugvinden en terugkeren naar het vertrekpunt. Ikzelf besluit om verder te wandelen tot een tweede kijkhut waar ik opnieuw vogels kan waarnemen.

Een geïmproviseerde ponton? Daar waag ik mij liever niet op

De groene weiden maken plaats voor het bos. Links van me komt de Coupure dichterbij en kan ik door de bomen het water zien. De vegetatie verbergt gedeeltelijk de oevers en openingen maken het mogelijk om tot bij het water te komen. Daaruit is het nog mogelijk om vogels te observeren zolang je stil gebleven bent…

Van geluk te water lopen

Aan het einde van het pad komt de rivier terug in zicht. In de verte zie ik Mortagne, een klein Frans dorpje, dat me toefluistert dat ik de grens heb overgestoken. Ik neem dus de tegenovergestelde richting om tot mijn vertrekpunt te komen. Langs de Schelde kunnen fietsers en wandelaars hun geliefde sport uitoefenen. De jaagpaden blijven een must voor de wandelaars.

Zelfs de meeuwen komen naar Bléharies om uit te rusten

Vooraleer ik het circuit verlaat, maak ik nog een kleine omweg tot de kijkhut maar deze keer is er geen vogel te bespeuren. Een ding is zeker: een beginnende of ervaren vogelliefhebber moet geduld hebben. Ik hoop snel terug te keren om de heer des huizes te zien: de IJsvogel!

Kortom

Locatie

Bléharies

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes