Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

De Kluisberg, op de top van het Pays des Collines

Ditmaal gaan we naar het hoogste punt van het Pays des Collines, de Kluisberg, voor een wandeling langs de grens met Vlaanderen en langs het water…

In het Huis van de Trekkers

De Kluisberg is een populaire wandelplek, met veel mogelijkheden om te wandelen, maar ook om te fietsen, mountainbiken en paardrijden. Hoewel ik er als kind vaak met mijn ouders kwam, was ik er al jaren niet meer geweest… Wat een genoegen om deze prachtige streek, de bossen, de café-restaurants en de mooie huizen in een bouwstijl van het ‘begin van de eeuw’ te herontdekken!

Voor een wandeling op de Kluisberg moet u zeker eerst langsgaan bij het Huis van de Trekkers. U kunt het niet mislopen: het is gebouwd uit cederhout en glas en gaat perfect op in het boslandschap van de Kluisberg. Bezoekers vinden er alle nodige informatie over de verschillende wandelroutes en bezienswaardigheden in de omgeving. De tentoonstellingsruimte plaatst bekende kunstenaars in de schijnwerpers en blijkt een mooie vitrine te zijn voor het culturele aanbod van de regio en daarbuiten.

Nooit meer verdwalen dankzij de knooppunten!

Een stap in Vlaanderen, een stap in Wallonië

In het park dat tegenover het sluishuisje ligt, geeft een eerste baken mij de te volgen knooppunten aan. Op mijn kaart van het Pays des Collines, die verkrijgbaar is bij het Huis van de Trekkers, visualiseer ik mijn route die mij langs de Schelde en op het platteland van het dorp Celles zal voeren.

De afdaling van de Kluisberg biedt mij een eerste uitzicht op de Scheldevallei die zich uitstrekt tussen Ruien en Avelgem. Beneden stroomt de Ronne, een waterloop die erg populair is bij de eenden en die ik moet oversteken. Deze rivier ontspringt in Frasnes-lez-Anvaing, doorkruist het landschap van Celles en mondt uit in de Schelde.

Kijk vervolgens omhoog om de spoorbrug of de “ijzerwegbrug” te zien. Deze brug is geplaatst over de oude spoorlijn die Kortrijk met Ronse verbond en dient nu om de fietspaden van Vlaanderen en Wallonië met elkaar te verbinden.

 

Een ‘wandel-fietsbrug’ die Vlaanderen en Wallonië verenigt.

Tussen de Ronne en de Schelde

De route voert mij vervolgens langs de Schelde, een rivier die meer dan 355 km lang is, drie landen doorkruist en nog steeds een van de meest gebruikte waterwegen in Europa is. Dit deel van de Schelde wordt omzoomd door een indrukwekkend aantal fabrieken en industriële gebouwen die ons herinneren aan het belang van de rivier in het economische leven van de regio. De route takt af ter hoogte van Escanaffles, waar de kerk van het dorp, gewijd aan Saint-Martin, zeker een omweg waard is: bewonder de mengeling van gotische en romaanse stijlen.

Eenmaal in Celles is het niet meer nodig om kracht te zetten in de benen, in tegenstelling tot in de regio van Frasnes, die ook in het Pays des Collines gelegen is, waar de hoogteverschillen krampen kunnen veroorzaken… De beklimming van de Kluisberg is hier het enige ietwat zware gedeelte en tijdens het doorkruisen van Celles kun je rustig genieten van het uitzicht van beneden op de Kluisberg en op de omliggende bossen.

 

Adembenemend uitzicht op het landschap van Celles.

De trekker klimt en klimt…

Zodra ik de Ronne een tweede keer ben overgestoken, ben ik weer op de Ravel. Het wordt nu spannender: ik zal moeten klimmen … Gelukkig voor mijn beentjes is de beklimming van de Kluisberg niet zo indrukwekkend als je van beneden gezien zou denken. Bovendien zorgen de bloeiende paden en het open uitzicht op Celles en omgeving voor animatie tijdens de klim.

Na inspanning volgt ontspanning. Zonnige terrasjes zijn er volop in de Enclus du Haut en een lokaal biertje is welkom om mijn dorst te lessen te midden van de families en de vele andere wandelaars die er zijn. Het ontbreekt het Pays des Collines duidelijk niet aan charme!

Kortom

  • 10,5 km langs de Schelde en op plattenlandswegen
  • Te volgen knooppunten: 32 – 30 – 27 – 26 – 8 – 83 – 9 – 10 – 35 – 38 – 42 – 40 – 37- 32
  • Download de topofiche : Tussen de Ronne en de Schelde

Locatie

Enclus du Haut 7550, Mont-de-l'Enclus, Belgique

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes